Wyśmienite jesienne spaghetti z dynią i wędzonym tofu
Najlepsze dania często składają się z kilku prostych składników. Tak też jest w przypadku pysznej potrawy, jaką jest spaghetti z sosem „jesiennym”, który bazuje na pomidorach, dyni, wędzonym tofu, oliwkach i migdałach. Wypróbuj ten przepis gdy nadejdą chłodniejsze, jesienne wieczory.
Jesienne spaghetti z dynią, wędzonym tofu, oliwkami i migdałami to oryginalne i aromatyczne wegańskie danie. Jest to spaghetti w stylu jestennym - danie z makaronu ze słodką i pikantną pieczoną dynią, sosem na bazie pomidorów z wędzonym tofu i oliwkami, oraz całość dopełniona prażonymi migdałami.
Ponieważ dynia potrzebuje trochę czasu w piekarniku, nie jest to najszybsza potrawa. Można jednak w tym czasie urządzić sobie pogawędkę w ciepłej kuchni. Podczas pieczenia dyni po prostu ciesz się ciepłem piekarnika i błogim zapachem dyni i szałwii.
Całkiem ciepło i głęboko usatysfakcjonowani skończyliśmy posiłek filiżanką herbaty. To danie
Składniki (dla 2-3 osób) - czas gotowania 30-40 minut
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- około 80 g świeżych zielonych oliwek, pokrojonych w plasterki
- około 500 g zwykłego sosu pomidorowego
- 200 g wędzonego tofu (marka „Taifun” robi bardzo smaczne wędzone tofu z migdałami i sezamem)
- ½ łyżeczki proszku do podstawowy
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 150 g makaronu pełnoziarnistego do spaghetti
- 1 mała dynia (około 750 g)
- 1 łyżeczka suszonej szałwii
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- garść białych migdałów
- trochę oliwy z oliwek i trochę oleju kokosowego
- papier do pieczenia

Sposób przygotowania
Krok 1
Podgrzej piekarnik (220 C). Opłucz i pokrój dynię na kawałki 2 × 2 cm. Organiczna dynia nie musi być obrana (co oszczędzi Twój czas i energię). Możesz rozważyć tylko odcięcie wszelkich suchych kawałków skórki, które nie są już pomarańczowe.
Krok 2
Przenieś dynię na głęboki talerz lub miskę i zalej ją dość dużą ilością oliwy z oliwek. Dodaj także szałwię, oregano i tymianek. Wszystko wymieszaj dużą łyżką i rozłół na blasze do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku przez około 20-30 minut lub do rumianego koloru dyni.
Krok 3
W międzyczasie obierz i pokrój cebulę i czosnek. Dodaj trochę oleju kokosowego do głębokiej patelni i podsmaż cebulę i czosnek przez kilka minut. Pokrój wędzone tofu na małe kawałki i dodaj do patelni. Podsmaż te składniki jeszcze kilka minut, a następnie dodaj sos pomidorowy i ocet, a na koniec pokrojone oliwki. Wszystko dobrze wymieszaj i pozwól, aby sos gotował się na wolnym ogniu przez kilka minut. W ten sposób “włączysz” jego wyjątkowy smak.
Krok 4
Zagotuj wodę w dużym garnku i ugotuj cały makaron spaghetti. Następnie odcedź makaron i opłucz go gorącą wodą.
Krok 5
Umieść makaron na patelni z odrobiną oliwy z oliwek.
Krok 6
Pokrój białe migdały w cienkie plasterki i praż przez kilka minut na czystej patelni bez oleju, aż staną się złoto-brązowe.
Krok 7
Gdy dynia będzie już gotowa, ostrożnie wymieszaj ją z sosem pomidorowym. Podawaj spaghetti z sosem i pieczonymi migdałami posypanymi na wierzchu.

Ciesz się posiłkiem i ciesz się jesienią!