Wyśmienite jesienne spaghetti z dynią i wędzonym tofu

Najlepsze dania często składają się z kilku prostych składników. Tak też jest w przypadku pysznej potrawy, jaką jest spaghetti z sosem „jesiennym”, który bazuje na pomidorach, dyni, wędzonym tofu, oliwkach i migdałach. Wypróbuj ten przepis gdy nadejdą chłodniejsze, jesienne wieczory.

Jesienne spaghetti z dynią, wędzonym tofu, oliwkami i migdałami to oryginalne i aromatyczne wegańskie danie. Jest to spaghetti w stylu jestennym - danie z makaronu ze słodką i pikantną pieczoną dynią, sosem na bazie pomidorów z wędzonym tofu i oliwkami, oraz całość dopełniona prażonymi migdałami.

Ponieważ dynia potrzebuje trochę czasu w piekarniku, nie jest to najszybsza potrawa. Można jednak w tym czasie urządzić sobie pogawędkę w ciepłej kuchni. Podczas pieczenia dyni po prostu ciesz się ciepłem piekarnika i błogim zapachem dyni i szałwii.

Całkiem ciepło i głęboko usatysfakcjonowani skończyliśmy posiłek filiżanką herbaty. To danie

Składniki (dla 2-3 osób) - czas gotowania 30-40 minut

  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • około 80 g świeżych zielonych oliwek, pokrojonych w plasterki
  • około 500 g zwykłego sosu pomidorowego
  • 200 g wędzonego tofu (marka „Taifun” robi bardzo smaczne wędzone tofu z migdałami i sezamem)
  • ½ łyżeczki proszku do podstawowy
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 150 g makaronu pełnoziarnistego do spaghetti
  • 1 mała dynia (około 750 g)
  • 1 łyżeczka suszonej szałwii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • garść białych migdałów
  • trochę oliwy z oliwek i trochę oleju kokosowego
  • papier do pieczenia
kostki wędzonego tofu

Sposób przygotowania

Krok 1

Podgrzej piekarnik (220 C). Opłucz i pokrój dynię na kawałki 2 × 2 cm. Organiczna dynia nie musi być obrana (co oszczędzi Twój czas i energię). Możesz rozważyć tylko odcięcie wszelkich suchych kawałków skórki, które nie są już pomarańczowe.

Krok 2

Przenieś dynię na głęboki talerz lub miskę i zalej ją dość dużą ilością oliwy z oliwek. Dodaj także szałwię, oregano i tymianek. Wszystko wymieszaj dużą łyżką i rozłół na blasze do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku przez około 20-30 minut lub do rumianego koloru dyni.

Krok 3

W międzyczasie obierz i pokrój cebulę i czosnek. Dodaj trochę oleju kokosowego do głębokiej patelni i podsmaż cebulę i czosnek przez kilka minut. Pokrój wędzone tofu na małe kawałki i dodaj do patelni. Podsmaż te składniki jeszcze kilka minut, a następnie dodaj sos pomidorowy i ocet, a na koniec pokrojone oliwki. Wszystko dobrze wymieszaj i pozwól, aby sos gotował się na wolnym ogniu przez kilka minut. W ten sposób “włączysz” jego wyjątkowy smak.

Krok 4

Zagotuj wodę w dużym garnku i ugotuj cały makaron spaghetti. Następnie odcedź makaron i opłucz go gorącą wodą.

Krok 5

Umieść makaron na patelni z odrobiną oliwy z oliwek.

Krok 6

Pokrój białe migdały w cienkie plasterki i praż przez kilka minut na czystej patelni bez oleju, aż staną się złoto-brązowe.

Krok 7

Gdy dynia będzie już gotowa, ostrożnie wymieszaj ją z sosem pomidorowym. Podawaj spaghetti z sosem i pieczonymi migdałami posypanymi na wierzchu.

porcja kolorowego spaghetti

Ciesz się posiłkiem i ciesz się jesienią!