Wytrawne naleśniki z pieczarkami i serem
Naleśniki kojarzą nam się z potrawą, którą jemy na słodko. Większość z nas zna smak przepysznych naleśników z dżemem, twarogiem, czekoladą czy też ze świeżymi owocami. Tymczasem coraz większą popularnością cieszą się wytrawne naleśniki serwowane z nadzieniem mięsnym lub warzywnym. Jak przygotować wybitne naleśniki z pieczarkami i serem? Prezentujemy przepis, który zachwyci niemal każdego!
Niezwykle ciężko jest określić, gdzie powstały pierwsze naleśniki. Niektórzy twierdzą, że w starożytnych Chinach, a Włosi upierają się, że danie to zaczęto przygotowywać we Florencji, skąd w XVI wieku powędrowało do Francji.
Obecnie w różnych zakątkach świata do naleśników wkłada się niemal wszystko - począwszy od owoców przez sery, wędliny, parówki oraz grzyby.

Wytrawne naleśniki z pieczarkami i serem
Przygotuj:
- dużą patelnię (najlepiej do smażenia naleśników),
- ostry nóż,
- trzepaczkę,
- miskę,
- rondel lub średni garnek.
Składniki na ciasto:
- szklanka mąki,
- 2 jajka,
- 3 łyżki masła lub oleju roślinnego,
- 3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej),
- szklanka mleka,
- szczypta soli.
Składniki na farsz:
- średnia cebula,
- 500 g pieczarek,
- łyżka masła klarowanego lub oleju,
- kilka plastrów żółtego sera (najlepiej cheddar).

Sposób przygotowania:
KROK1
Wszystkie składniki na ciasto dodaj do dużej miski. Wymieszaj masę za pomocą trzepaczki lub robota kuchennego. Ważne, żeby nie pozostawić żadnych grudek. Ciasto powinno mieć średnią gęstość.
NASZ SPOSÓB! Jeżeli ciasto wyszło za rzadkie, dosyp odrobinę mąki. Jeżeli masa jest za gęsta, dolej niewielką ilość wody.
Dobrze rozgrzej patelnię i bez dodatku tłuszczu smaż naleśniki.
KROK2
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż w rondelku na maśle lub oleju. Następnie oczyść pieczarki i również pokrój w kostkę. Dodaj pieczarki i smaż do zmniejszenia objętości.
KROK3
Na gotowe naleśniki nałóż plaster żółtego sera i przykryj go farszem. Całość złóż dwa razy na pół. Na koniec podsmaż gotowe naleśniki na patelni, tak aby rozpuścić ser.
Naleśniki z pieczarkami i serem gotowe!
Smacznego!