Wzmacniająca odporność zupa z warzyw

Zupa ta jest idealnym daniem na zimowe miesiące, ponieważ wypełniona jest dużą ilością kurkumy, czosnku i imbiru, które wzmacniają układ odpornościowy. Co więcej, jej kolejną zaletą jest fakt, że z każdym dniem staje się ona lepsza. Jest to świetny przepis na koniec tygodnia, dzięki któremu zużyjesz resztkę zalegających warzyw wciąż znajdujących się w lodówce. Zupa ta jest świetnym sposobem na utrzymanie zdrowego układu odpornościowego.

Składniki, które wzmacniającą odporność

Kurkuma - znana ze swoich właściwości przeciwzapalnych, jest bogata w wiele niezbędnych witamin i minerałów, a także jest przeciwutleniaczem. Składnik ten może pomóc w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi, cholesterolu, chorób autoimmunologicznych. Kurkuma to cudowna przyprawa!

Czosnek - Czosnek zawiera selen, jest silnym przeciwutleniaczem, który pomaga w niwelowaniu wolnych rodników w organizmie. Czosnek pomaga również w prawidłowym krążeniu krwi.

Marchew - bogata w witaminę A, witaminy B, witaminę C i K, błonnik, potas, beta karoten i środki przeciwutleniające. Karoteny są znanymi składnikami marchwi, mają silne właściwości lecznicze, a witamina A wspomaga działanie przeciwstarzeniowe, pomaga utrzymać zdrową, lśniącą skórę i wspomaga pracę wątroby.

Brokuły - Brokuły zawierają tyle witaminy C, ile pomarańczy, a także witaminę B, żelazo, magnez, cynk i witaminę K. Brokuły są doskonałym źródłem beta-karotenu i zawierają niewielką ilość kalorii. To naprawdę jest superfood!!

Szpinak - Szpinak jest doskonałym źródłem witaminy A, K i kwasu foliowego.

Imbir - znany ze swoich właściwości przeciwzapalnych i zdolności do pomocy w zapaleniu stawów i chorobie zwyrodnieniowej stawów. Imbir pomaga również wzmocnić i wzmocnić układ odpornościowy oraz wzmacnia zdrowie kości.

Składniki

  • 2 x marchewka
  • 1 x batat
  • pęczek selera
  • kolendra (opcjonalnie)
  • 1 x świeże chili
  • kurkuma w proszku (2 duże łyżki stołowe)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 x imbir wielkości kciuka
  • garść szpinaku lub jarmużu
  • 1 x brązowa cebula
  • 1 x kukurydza (opcjonalnie) -
  • 1 x brokuły
  • Puszka fasoli
  • Rosół z kurczaka lub warzyw

Sposób przygotowania

Krok 1

Przygotuj noże oraz inne akcesoria kuchenne, które będą pomocne podczas przygotowania tego dania. Posiekaj wszystkie składniki.

Krok 2

Do aluminiowego garnka z pokrywką wlej 500 ml wody, dodaj 1 brązową cebulę, 2 ząbki czosnku, połowę pęczka selera, soli i pieprzu. Zblenduj wszystko na gładką masę.

Krok 3

Do dużego rondla rondla dodaj olej kokosowy i podgrzej, a następnie dodaj wszystkie posiekane składniki i zmiksowany bulion warzywny.

Krok 4

Dodaj kolejne 500 ml wody z wybranym warzywem lub bulionem z kurczaka. (Jest to dodatkowa opcja, nie jest wymagana). Dodaj kurkumę i fasolę.

Krok 5

Doprowadzić całość do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez pół godziny lub dłużej.

Smacznego!