Zapiekanka z bakłażanów
Bakłażany najlepiej smakują upieczone lub usmażone na grillu. Zapiekanka z bakłażanów, którą dziś przygotujemy to smaczne i zdrowe danie wegetariańskie. Świetny pomysł na szybki obiad lub danie na spotkanie z przyjaciółmi. Po podaniu wygląda bardzo efektownie – jeśli poszukujesz nowych smaków to pomysł na obiad właśnie dla Ciebie.
Przygotuj:
- minutnik,
- wyciskacz do czosnku,
- naczynie żaroodporne.
Składniki:
- 3-4 bakłażany
- 3 jajka
- 5-6 twardych pomidorów
- 15 dag żółtego sera
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki
- ½ szklanki jogurtu naturalnego
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- Natka pietruszki
- Bułka tarta
- Tłuszcz do smarowania
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Umyj bakłażany i pokrój w plastry. Aby pozbyć się ich naturalnej goryczki zasól je dobrze i odstaw na pół godziny. Sparz pomidory wrzątkiem i usuń z nich skórkę, następnie posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i posiekane pomidory. Podsmażaj aż zrobi się gęsty sos. Ugotuj jajka na twardo – 9 minut to czas, który wystarczy, aby były odpowiednie. W tym zadaniu pomoże Ci minutnik do gotowania jaj. Po ugotowaniu jajka pokrój na plasterki.
Plastry bakłażanów odsącz z soku i soli, oprósz mąką i podsmaż z każdej strony. Przygotuj naczynie żaroodporne, jego ścianki nasmaruj tłuszczem i odsyp bułką tartą. Układaj warstwami składniki: usmażone plastry bakłażana, plasterki jajek, starty żółty ser i polej całość sosem pomidorowym. Piecz zapiekankę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Wystarczy 20-30 minut, aby składniki ładnie się połączyły. Przed podaniem posyp świeżą natką pietruszki.
Zapiekanka z bakłażanów to danie, które sprawdzi się na obiad i jako efektowne danie dla gości. Niestety nie nadaje się do odgrzania, zatem najlepiej przygotować porcję, którą jesteśmy w stanie zjeść na raz.