Zapiekany kalafior z serem

Kalafior zapiekany z serem to danie nierealnie pyszne, które warto jest przygotować! Być może to dokładnie taka propozycja obiadu, jakiej dziś potrzebujesz? Danie jest bardzo lekkie, ale jednocześnie sycące. Będzie to obiad dobry nawet dla osób, które dbają o swoją sylwetkę i obawiają się nadmiernej ilości kalorii. Poza kalafiorem do zapiekanki możesz dodać kurczaka lub rybę. Wtedy z pewnością najesz się do syta. Kalafior z serem to propozycja uniwersalna, która sprawdzi się zarówno jako obiad, jak i lunch.

Dlaczego warto wypróbować zapiekany kalafior z serem?

Kalafior można z powodzeniem nazwać królem wśród warzyw. Jest on równie korzystny dla dzieci, jak i dla dorosłych, gdyż zawiera więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Możesz spożywać kalafior w dużych ilościach bez obawy, że przytyjesz. Co najważniejsze, kalafior wyróżnia się wyjątkowym smakiem, dzięki czemu doskonale pasuje do wielu dań.

Kalafior pieczony ze śmietaną, ziołami, czosnkiem i serem to pyszna opcja na śniadanie, obiad lub kolację składającą się z warzyw. Dzieci uwielbiają to danie zarówno w formie ciepłej, jak i schłodzonej. Jako dodatek warto jest także przygotować grzanki z chleba.

Uwaga: Do tego dania potrzebny jest dobry półtwardy ser, taki jak „Gouda”. Ci, którzy nie lubią czosnku, mogą przygotować tę potrawę bez niego. W takim przypadku, aby smak kalafiora był ostrzejszy, w razie potrzeby można zastąpić półtwardy ser twardym serem, na przykład parmezan.

Składniki

Świeży kalafior 500-550 g

Śmietana z zawartością tłuszczu 18-20% 150-200 g (do smaku)

Ser żółty gouda lub parmezan 60-70 g

Ząbek czosnku - 1 średni

Świeży koperek 2-3 gałęzie

Masło - do posmarowania formy około 5 g

sól, pieprz

Przepis krok po kroku

Krok 1

Napełnij garnek wodą (2,5-3 litry) i posól wodę. Następnie połóż garnek na kuchence i zacznij podgrzewać wodę. Włącz piekarnik i rozgrzej go do około 180-190 ° C.

Krok 2

Ugotuj kalafior, w razie potrzeby obierz liście i wyodrębnij różyczki kalafiorowe. Czyli najpierw opłucz kalafior zimną wodą, a następnie włóż do garnka z wrzącą wodą. Ponownie zagotuj wodę, następnie zmniejsz ogień, przykryj garnek pokrywką i gotuj kalafior przez około 10-12 minut aż będzie gotowy.

Krok 3

Zetrzyj twardy ser na drobnej tarce, półtwardy ser na grubej tarce lub po prostu pokrój w cienkie plasterki nożem, jeśli nie używasz sera w plastrach.

Krok 4

Odmierz ilość śmietany wymaganą w przepisie. Obierz czosnek, opłucz go bieżącą wodą i drobno posiekaj lub rozdrobnij przez wyciskacz do czosnku. Lekko opłucz warzywa pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym, drobno posiekaj i dodaj czosnek do śmietany. Wszystko wymieszaj.

Krok 5

Delikatnie nasmaruj masłem ceramiczne naczynie do zapiekania.

Krok 6

Odcedź wodę z kalafiora, przykrywając garnek pokrywką lub wyrzuć kalafior do durszlaka. Natychmiast włóż go do naczynia żaroodpornego, dodaj trochę soli, pieprzu do smaku, na wierzch daj śmietanę z ziołami i czosnkiem, posyp tartym serem i włóż wszystko do piekarnika. Piecz tę zapiekankę w temperaturze około 180-190 ° C do momentu, aż ser całkowicie się stopi.

Krok 7

Zapiekankę podawaj lekko schłodzoną, podzieloną na porcje lub w całości w tym samym naczyniu, w którym została ona upieczona.

Smacznego!