Zastawa stołowa. Przegląd najnowszych akcesoriów
Używanie zastawy stołowej, jaką znamy dzisiaj upowszechniło się dopiero z końcem XVIII wieku. Teraz każdy może poczuć się jak hrabia - na rynku możemy wybierać spośród najróżniejszych modeli sztućców, talerzy czy obrusów. Skomponowanie odpowiedniej zastawy stołowej, która nie tylko byłaby estetyczna, ale również trwała nie jest proste. Przy zakupie odpowiedniego kompletu warto kierować się jednak kilkoma wiodącymi czynnikami.
Sztućce
Idealne sztućce są odporne na zarysowania oraz nadają się do mycia w zmywarce. To są dwa główne czynniki dominujące wybór odpowiedniego zestawu. Wybierając je warto zwrócić uwagę również na materiał z jakiego są wykonane – czy jest to stal szlachetna czy srebro oraz czy są gładkie, z wzorami, czy pozłacane. Każdy z tych materiałów zachowuje się inaczej w różnych warunkach. Pozłacane sztućce nie nadają się do codziennego użytku, sztućce ze stali szlachetnej zużywają się wolniej, ale nie są polecane osobom uczulonym na nikiel, ponieważ stal szlachetna to mieszanka stali, chromu i niklu. Srebro jest natomiast niezwykle eleganckie, ale wymaga odpowiedniego traktowania i specjalnego czyszczenia, dlatego nie jest praktyczne w codziennym korzystaniu. Nie należy go również myć w zmywarce.
Odrębną kategorię stanowi również zestaw sztućców dla dzieci – głównie przez swoje rozmiary. Najczęściej produkowane są ze stali nierdzewnej, ale również certyfikowanych tworzyw sztucznych. Noże w tych kompletach są nieostre, a widelce nie mają zaostrzonych zębów.
Wybór powinien być także uwarunkowany liczbą osób, które będą ze sztućców korzystały. Klasyczny zestaw dla dwunastu osób powinien być najbardziej optymalnym z wyborów.
Podkładki na stół i obrusy
Jednak idealny stół nie może się obejść bez odpowiednich akcesoriów takich jak podkładka na stół czy obrusy. Warto w nie zainwestować, by nie tylko chronić powierzchnię stołu przed zniszczeniem, ale także urozmaicić wnętrze.
Podkładki nie tylko chronią blat, ale przede wszystkim sprawiają, że talerz nie ślizga się po powierzchni blatu. Produkowane są z różnych materiałów, takich jak silikon, tworzywo sztuczne, bambus, drewno czy szkło. Wybierając podkładki na stół najlepiej dostosować je nie tylko do powierzchni stołu, ale także do wystroju całej kuchni. Jeśli w wystroju kuchni dominują elementy z drewna czy motywy naturalne, warto wybrać podkładki również z naturalnych materiałów. Jeśli wybieramy awangardowy wystrój – warto wybrać podkładki z juty lub winylu, ale także z flicu lub rattanu. Do eleganckich wnętrz polecane są szklane podkładki na strój, często z ludowymi motywami.
Idealny obrus nigdy się nie poplami i zawsze będzie się pięknie prezentował. Wybór deseniu, rozmiaru czy kształtu warto dopasować do stołu – jego rozmiaru oraz kształtu i tym sugerować przy wyborze. Niezależnie od tego, czy będzie to obrus gładki, kolorowy czy ażurowy, dobrze wybrać opcję plamoodporną, również dopasowaną do wnętrza. Warto zainwestować w kilka różnych obrusów i zmieniać je często, jednak warto mieć w zanadrzu prawdziwy klasyk, jakim jest śnieżnobiały obrus.
Talerze i miski
Na rynku pojawia się niezliczona ilość misek i talerzy, a wybór odpowiednich nie należy do najłatwiejszych. Jeśli chcemy zainwestować w uniwersalną zastawę stołową, warto wybrać śnieżnobiałe naczynia bez wzorów, które sprawdzą się w każdych okolicznościach. Jeśli szukamy czegoś wyjątkowo eleganckiego, możemy zainwestować w klasyczne naczynia ze złoceniami, jednak należy pamiętać, że nie można ich myć w zmywarce. Gdyby minimalizm nie był tym, czego potrzebujemy – warto wybrać coś bardziej awangardowego, jak kwadratowe czy kolorowe talerze. Warto także pamiętać, że do zestawu należy dobrać też pozostałe elementy, takie jak sosjerki, miski czy cukiernice. Warto również zainwestować w dwa zestawy zastawy – odświętny i do codziennego użytku.
Do wyboru odpowiednich misek czy salaterek warto podejść nieco intuicyjnie. Również powinniśmy liczyć się z praktycznym ich zastosowaniem i odpowiedzieć sobie na pytania, jak często oraz ile osób będzie ich używać. Jeśli chodzi o kształt czy wygląd możemy, wybierać spośród wielu rodzajów czy modeli. Na rynku do wyboru mamy miski szklane, ceramiczne, kolorowe lub klasycznie białe, dopasowane do zestawu talerzy. Jaka powinna być idealna miska? Przede wszystkim praktyczna. Warto zadbać również o to, by można było ją myć w zmywarce.
Serwetniki i serwetki
Każda szanująca się gospodyni posiada w swojej kolekcji chociaż jeden serwetnik. Ten niewielki detal często ma ogromne znaczenie i potrafi zepsuć lub urozmaicić wystrój stołu. Mając na stanie klasyczne, białe talerze nie wybierzemy awangardowego serwetnika, ponieważ nie będzie on do nich pasował. Jak więc dobrać serwetnik? Do kształtu i wystroju talerzy, obrusu, a także zgodnie z charakterem wnętrza. I tak - białe serwetniki ceramiczne będą pasować do wspomnianych białych talerzy, metalowe serwetniki świetnie będą współgrały z nowoczesnym serwisem, szklane natomiast nadadzą się na nieoficjalne okazje.
Do serwetnika należy dobrać także serwetki. Najbardziej praktyczne i używane na co dzień są serwetki papierowe. Również do wyboru mamy ich różne rodzaje, kolory czy kształty, jeśli już jednak decydujemy się na papierowe serwetki, warto zadbać by były one miękkie, wytrzymałe i dobrej jakości. Serwetka flizelinowa nada się na bardziej odświętne okazje, ponieważ możemy składać ją w różne kształty, jest również bardziej wytrzymała i grubsza niż serwetki papierowe.
Niezależnie od naszego wyboru, zastawa stołowa będzie zachwycać, jeśli skompletujemy wszystkie dodatki harmonijnie dobierając je do wnętrza.