Zdrowotne właściwości kawy
Czy wyobrażasz sobie swój poranek bez filiżanki aromatycznej kawy? Szczerze? My też nie. Dla większości z nas jest to punkt obowiązkowy podczas codziennych rytuałów. Wokół tematu kawy narosło jednak wiele mitów i miejskich legend. Podobno jest wspaniałym remedium na wypadające włosy, a peeling z fusów uzdrowi Twoją cerę. Jedno jest pewne - nic na świecie nie pachnie tak wspaniale jak kawa o poranku!
Jeśli zastanawiasz się jak kawa wpływa na Twój organizm. Kiedy najlepiej pić kawę, a kiedy należy sobie odpuścić małą czarną z rana. I czy istnieją jakieś zdrowotne właściwości kawy – ten artykuł odpowie na wszystkie Twoje pytania
Co daje picie kawy?
Regularne, umiarkowane picie kawy może mieć pozytywny wpływ na Twój organizm. Oprócz zauważalnych pozytywów jak zwiększona koncentracja, przyjemne pobudzenie i regulacja pamięci krótkotrwałej, kawa zmniejsza ryzyko występowania wielu chorób. Mitem jest, że picie kawy prowadzi do zwiększenia ciśnienia tętniczego i powoduje chorób układu sercowo-naczyniowego. Wręcz przeciwnie!
Naukowcy od wielu lat zajmując się badaniem właściwości kawy. Już teraz wiemy, że umiarkowane spożycie kawy zmniejsza ryzyko występowania niektórych nowotworów. Wpływa ona także na zaburzenia metaboliczne, niwelując możliwość wystąpienia cukrzycy typu B. Zaskakujące? To nie wszystko. Bioaktywne związki zawarte w kawie mogą pozytywnie wpływać na krążenie, a co za tym idzie, mogą mieć pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, zmniejszając tym samym ryzyko występowania ciężkich chorób serca.

Kiedy najlepiej pić kawę?
Kolejnym mitem jest, że kawa najlepiej działa tuż po przebudzeniu. Otóż niekoniecznie. W godzinach porannych w organizmie człowieka występuje najwyższe stężenie kortyzolu (hormonu stresu), który zmniejsza działanie kofeiny. Warto odczekać godzinkę lub dwie, by w pełni cieszyć się działaniem kawy. Niewskazane jest również, żeby pić kawę nawet do sześciu godzin przed zaśnięciem. Może ona bowiem wpływać na jakość naszego snu. Należy także unikać kawy w trakcie posiłków. Dlaczego? Zawarte w niej szczawiany utrudniają prawidłowe wchłanianie niektórych składników mineralnych.
Skoro już wiemy, kiedy pić kawę, pozostaje pytanie jaką kawę pić? Pytanie czy ma to być biała, czy czarna kawa, pozostawiamy bez odpowiedzi. Zasadnicze znaczenie ma jednak sposób zaparzania i mielenia kawy. Zacznijmy od młynka. Dobrze wybrany młynek do kawy pozwala na regulację stopnia zmielenia ziaren. Ma to szczególne znaczenie, ponieważ wybierając określony sposób parzenia tego napoju, powinniśmy mieć to na uwadze.
Wśród wielu przyrządów służących do parzenia aromatycznej kawy w warunkach domowych, na szczególną uwagę zasługują dwa z nich. Pierwszym jest bardzo prosta w obsłudze kawiarka, dzięki której szybko i łatwo uzyskasz aromatyczną, pełni głębi kawę. Drugim z kolei jest zaparzacz do kawy, umożliwiający przygotowanie tego napoju metodą przelewową. I zapewniamy – kto chociaż raz skorzystał z tego typu akcesoriów – na zawsze porzuci starą, poczciwą „fusiarę”.
Jak kawa wpływa na organizm?
Oprócz prozdrowotnych właściwości kawy, na uwagę zasługują jej inne właściwości. Kofeina przyśpiesza spalanie tłuszczów, może zatem stanowić skuteczny składnik kuracji odchudzającej. Picie kawy zwęża arterie znajdujące się w mózgu, co z kolei ma wpływ na częstotliwość występowania bólów migrenowych. Jednak przy wszystkich wymienionych pozytywach, należy mieć na uwadze, że kofeina jest substancją uzależniającą, a jej nadużywanie może mieć negatywne skutki dla organizmu. Jakkolwiek, jeśli spożywamy ją w sposób umiarkowany, mając na uwadze nasz stan zdrowia, może mieć pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu.

Życzymy wszystkim smacznej kawusi!