Zimowa zupa a jarmużem

Zimową porą najchętniej sięgamy po sprawdzone przepisy na rozgrzewające dania. Warto pamiętać też, że jest to pora roku, w której nasz organizm szczególnie potrzebuje dużej ilości odpowiednio dobranych składników odżywczych. A gdzie najłatwiej je znaleźć? Oczywiście w rozgrzewającej, pełnej witamin zupie! Zupa z jarmużem duża dawka witamin, mikroelementów i naturalnej energii z pewnością przyda się na późne, zimowe wieczory. Sprawdź z nami nasz przepis na zdrową, przepysznie pachnącą i rozgrzewającą zupę, którą wykonasz z ogólnodostępnych i zupełnie nieskomplikowanych składników. Zainspirowani portugalskim caldo verde – „zielonym bulionem”, proponujemy prostą zupę, którą charakteryzuje lekkość przygotowania i podawania. Może być ona serwowana tak jak tradycyjne zupy, zaraz przed daniem głównym lub, odpowiednio wzbogacona, jako samodzielne danie. Co więcej, przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu – koniec ze staniem nad garnkiem! Niewielki nakład pracy i czasu potrzebny do ugotowania i zimowa zupa z jarmużem gotowa!

zupa z jarmuzem

Składniki (6 porcji):

  • 300 gram jarmużu
  • 500 gram ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 2-3 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • szczypta lubczyku
  • garść koperku
  • garść natki pietruszki
  • 1 łyżeczka octu
jarmuz

Przygotowanie:

Umyj i obierz wszystkie warzywa.

Posiekaj drobno cebulę. Marchew, pietruszkę i seler pokrój w drobną kostkę, ziemniaki w nieco większą. Liście jarmużu oczyść z twardych łodyg, a następnie pokrój je na niewielkie kawałki.

Do dużego garnka wlej 2 łyżki oleju, dodaj cebulę i mieszaj na niewielkim ogniu aż się zeszkli. Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę oraz seler i chwilę podsmaż. Następnie dorzuć ziemniaki i zalej całość około 2 litrami wody. Dodaj przyprawy. Zagotuj całość przez około 15 minut. Po upływie tego czasu dodaj liście jarmużu i gotuj przez kolejne 5 minut.

Posiekaj koperek i pietruszkę.

W niewielkim rondelku rozpuść około 2 łyżki masła, dodaj 2 łyżki mąki i przyrumień zasmażkę aż nabierze lekko żółtawego koloru. Dodaj ją do zupy i dokładnie zamieszaj całość. Na koniec dorzuć posiekany koperek i pietruszkę, wlej łyżkę octu i zamieszaj. Gotowe - pyszna, zimowa zupa z jarmużem!

Smacznego!

zupa z jarmuzem