Zimowa zupa a jarmużem
Zimową porą najchętniej sięgamy po sprawdzone przepisy na rozgrzewające dania. Warto pamiętać też, że jest to pora roku, w której nasz organizm szczególnie potrzebuje dużej ilości odpowiednio dobranych składników odżywczych. A gdzie najłatwiej je znaleźć? Oczywiście w rozgrzewającej, pełnej witamin zupie! Zupa z jarmużem duża dawka witamin, mikroelementów i naturalnej energii z pewnością przyda się na późne, zimowe wieczory. Sprawdź z nami nasz przepis na zdrową, przepysznie pachnącą i rozgrzewającą zupę, którą wykonasz z ogólnodostępnych i zupełnie nieskomplikowanych składników. Zainspirowani portugalskim caldo verde – „zielonym bulionem”, proponujemy prostą zupę, którą charakteryzuje lekkość przygotowania i podawania. Może być ona serwowana tak jak tradycyjne zupy, zaraz przed daniem głównym lub, odpowiednio wzbogacona, jako samodzielne danie. Co więcej, przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu – koniec ze staniem nad garnkiem! Niewielki nakład pracy i czasu potrzebny do ugotowania i zimowa zupa z jarmużem gotowa!

Składniki (6 porcji):
- 300 gram jarmużu
- 500 gram ziemniaków
- 1 duża cebula
- 1 duża marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- 1 łodyga selera naciowego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 2-3 liście laurowe
- ziele angielskie
- szczypta lubczyku
- garść koperku
- garść natki pietruszki
- 1 łyżeczka octu

Przygotowanie:
Umyj i obierz wszystkie warzywa.
Posiekaj drobno cebulę. Marchew, pietruszkę i seler pokrój w drobną kostkę, ziemniaki w nieco większą. Liście jarmużu oczyść z twardych łodyg, a następnie pokrój je na niewielkie kawałki.
Do dużego garnka wlej 2 łyżki oleju, dodaj cebulę i mieszaj na niewielkim ogniu aż się zeszkli. Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę oraz seler i chwilę podsmaż. Następnie dorzuć ziemniaki i zalej całość około 2 litrami wody. Dodaj przyprawy. Zagotuj całość przez około 15 minut. Po upływie tego czasu dodaj liście jarmużu i gotuj przez kolejne 5 minut.
Posiekaj koperek i pietruszkę.
W niewielkim rondelku rozpuść około 2 łyżki masła, dodaj 2 łyżki mąki i przyrumień zasmażkę aż nabierze lekko żółtawego koloru. Dodaj ją do zupy i dokładnie zamieszaj całość. Na koniec dorzuć posiekany koperek i pietruszkę, wlej łyżkę octu i zamieszaj. Gotowe - pyszna, zimowa zupa z jarmużem!
Smacznego!
