Zimowy dżem, smaczny i niedrogi
Zima nie jest najbardziej oczywistym czasem na przygotowywanie słodkich potraw, ale w rzeczywistości długie wieczory można poświęcić na ciekawą lekcję dotyczącą gotowania dżemu. Jeśli zastanawiasz się, skąd weźmiesz owoce niezbędne do przygotowania dżemu zimą, nie przejmuj się. Dżemy wychodzą równie pyszne z mrożonych owoców, które znajdziesz w każdym supermarkecie. Poniżej przedstawiamy dwie propozycje na zimowy dżem, które podbiją Twoje podniebienie i rozgrzeją Cię podczas zimowych dni.
Dżem z cytryną i imbirem
Każdy owoc ma swój charakter, który można uchwycić przygotowując dżem. Jeśli jednak poszukujesz przepisu na dżem, który będzie przystępny na początek, wybierz dżem cytrynowy z imbirem. Wystarczy do tych składników dodać cukier i doprowadzić do wrzenia - nie trzeba powtarzać tego procesu a dżem wychodzi bardzo smaczny.
Składniki
- 1kg Cytryn
- 1kg Cukru
- Korzeń imbiru
Sposób przygotowania
Krok 1
Pokrój cytryny na plasterek.
Krok 2
Następnie zetrzyj imbir na tarce.
Krok 3
Zmiel cytryny oraz imbir w blenderze.
Krok 4
Utarte owoce przenieś do małego rondelka, a następnie dodaj cukru i postaw na małym ogniu.
Krok 5
Doprowadź dżem do wrzenia, jednak nie gotuj go. W przeciwnym razie znikną cenne właściwości odżywcze cytryny i imbiru.
Krok 6
Przełóż dżem do sterylizowanych słoików.

Dżem wiśniowy z orzechami
Wiśnie nie są zimowymi owocami, ale zawsze można znaleźć je na dziale mrożonek w supermarkecie. Kiedy za oknem panuje ciemność i mróz, dżem wiśniowy z orzechami w wyjątkowy sposób poprawi Ci nastrój. Jest to pożywny i smaczny deser, który możesz natychmiast zjeść po przygotowaniu lub możesz zostawić go na później, jako dodatek np. Do ciast. Jego okres przydatności wynosi około dwóch lat.
Składniki
- 1kg Wiśni bez pestek (zimą trzeba wspomagać się wiśniami mrożonymi)
- 200g orzechów włoskich
- 1kg cukru
Sposób przygotowania
Krok 1
Umyj orzechy włoskie pod gorącą wodą, pozwalając wodzie swobodnie płynąć.
Krok 2
Jeśli przygotowujesz dżem latem masz dostęp do świeżych wiśni, użyj drylownicy z krzyżowym nożem do usuwania pestek.
Krok 3
W niewielkim rondlu wymieszaj wiśnie, cukier i orzechy włoskie i pozostaw na małym ogniu
Krok 4
Doprowadź dżem do wrzenia, a następnie ostudź. Powtórz ten proces trzy razy.
Krok 5
Gotowy dżem przelej do sterylnych słoików.
