Zimowy dżem, smaczny i niedrogi

Zima nie jest najbardziej oczywistym czasem na przygotowywanie słodkich potraw, ale w rzeczywistości długie wieczory można poświęcić na ciekawą lekcję dotyczącą gotowania dżemu. Jeśli zastanawiasz się, skąd weźmiesz owoce niezbędne do przygotowania dżemu zimą, nie przejmuj się. Dżemy wychodzą równie pyszne z mrożonych owoców, które znajdziesz w każdym supermarkecie. Poniżej przedstawiamy dwie propozycje na zimowy dżem, które podbiją Twoje podniebienie i rozgrzeją Cię podczas zimowych dni.

Dżem z cytryną i imbirem

Każdy owoc ma swój charakter, który można uchwycić przygotowując dżem. Jeśli jednak poszukujesz przepisu na dżem, który będzie przystępny na początek, wybierz dżem cytrynowy z imbirem. Wystarczy do tych składników dodać cukier i doprowadzić do wrzenia - nie trzeba powtarzać tego procesu a dżem wychodzi bardzo smaczny.

Składniki

  • 1kg Cytryn
  • 1kg Cukru
  • Korzeń imbiru

Sposób przygotowania

Krok 1

Pokrój cytryny na plasterek.

Krok 2

Następnie zetrzyj imbir na tarce.

Krok 3

Zmiel cytryny oraz imbir w blenderze.

Krok 4

Utarte owoce przenieś do małego rondelka, a następnie dodaj cukru i postaw na małym ogniu.

Krok 5

Doprowadź dżem do wrzenia, jednak nie gotuj go. W przeciwnym razie znikną cenne właściwości odżywcze cytryny i imbiru.

Krok 6

Przełóż dżem do sterylizowanych słoików.

Dżem zimowy

Dżem wiśniowy z orzechami

Wiśnie nie są zimowymi owocami, ale zawsze można znaleźć je na dziale mrożonek w supermarkecie. Kiedy za oknem panuje ciemność i mróz, dżem wiśniowy z orzechami w wyjątkowy sposób poprawi Ci nastrój. Jest to pożywny i smaczny deser, który możesz natychmiast zjeść po przygotowaniu lub możesz zostawić go na później, jako dodatek np. Do ciast. Jego okres przydatności wynosi około dwóch lat.

Składniki

  • 1kg Wiśni bez pestek (zimą trzeba wspomagać się wiśniami mrożonymi)
  • 200g orzechów włoskich
  • 1kg cukru

Sposób przygotowania

Krok 1

Umyj orzechy włoskie pod gorącą wodą, pozwalając wodzie swobodnie płynąć.

Krok 2

Jeśli przygotowujesz dżem latem masz dostęp do świeżych wiśni, użyj drylownicy z krzyżowym nożem do usuwania pestek.

Krok 3

W niewielkim rondlu wymieszaj wiśnie, cukier i orzechy włoskie i pozostaw na małym ogniu

Krok 4

Doprowadź dżem do wrzenia, a następnie ostudź. Powtórz ten proces trzy razy.

Krok 5

Gotowy dżem przelej do sterylnych słoików.

zimowy dżem wiśniowy