Zupa cebulowa - Pyszny wiosenny przepis
Początek wiosny to idealna okazja do zadbania o zdrowie. Świetnym sposobem na poprawienie samopoczucia i kondycji organizmu jest wprowadzenie do diety dodatkowej porcji warzyw. Odpowiednie odżywianie pozwoli Ci wzmocnić swoją odporność podczas przejściowych pór roku i uniknąć infekcji, które często zdarzają się wiosną. Dodatkową porcję witamin i innych cennych składników możesz sobie dostarczyć przy pomocy świeżych owoców i warzyw albo opartych o ich wykorzystanie potraw - na przykład, zupa cebulowa z białym winem i grzankami czosnkowymi, to danie, które w szczególności polecamy.
Zupa cebulowa to tradycyjne danie pochodzące z Francji. Z początku było popularne głównie wśród osób ubogich, ze względu na swoją niską cenę i dużą dostępność składników. Jednak jego wspaniały smak sprawił, że szybko trafiło na salony i rozprzestrzeniło się na całym świecie. Wtedy też powstała bardziej wykwintna wersja potrawy, gotowana z dodatkiem białego, wytrawnego wina i podawana z grzankami czosnkowo-ziołowymi zamiast zwykłego chleba. Zupa cebulowa jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Zawiera również wiele wartościowych składników odżywczych, które pomagają wzmocnić organizm i utrzymać go w dobrej formie. Potrawa może być przygotowana w dwóch wersjach: standardowej (opartej o wykorzystanie bulionu wołowego lub cielęcego) i wegetariańskiej (z bulionem warzywnym).
Składniki (na cztery porcje)
Zupa cebulowa
- sześć dużych cebul
- trzy szklanki gorącego bulionu wołowego lub cielęcego (jeśli chcesz, by Twoja zupa była wegetariańska, możesz zastąpić go bulionem warzywnym)
- ćwierć kostki masła
- dwie łyżki oliwy z oliwek
- szklanka białego, wytrawnego wina
- sól i pieprz do smaku
Grzanki z masłem czosnkowym i oregano
- sześć kromek pieczywa tostowego
- pół kostki masła
- cztery ząbki czosnku
- szczypta soli
- łyżeczka suszonego oregano
Opcjonalnie
- tarty ser do posypania (najlepiej twardy, o wyrazistym smaku - na przykład cheddar)
Sposób przygotowania
Zupa cebulowa
Starannie obierz cebulę z łupin i pokrój na desce w cienkie plasterki. Rozpuść w garnku masło i dodaj oliwę z oliwek, a następnie cebulę. Duś całość na średnim ogniu do momentu, aż cebula uzyska złotobrązowy odcień. Wymieszaj ją i dodaj wino, a następnie doprowadź do wrzenia. Wtedy wlej gorący bulion i gotuj całość na małym ogniu przez około dwadzieścia minut. Kiedy zupa jest już gotowa, dopraw ją solą i pieprzem według uznania - po uduszeniu cebula ma słodkawy, delikatny smak. Jeżeli wolisz, by konsystencja zupy była bardziej jednolita, możesz po ugotowaniu zmiksować ją blenderem.

Grzanki z masłem czosnkowym i oregano
Obierz czosnek i rozdrobnij go przy pomocy wyciskarki. Następnie wymieszaj go z masłem, solą i oregano. Posmaruj pieczywo tostowe masłem czosnkowym i podgrzewaj na patelni do zrumienienia. Pokrój grzanki w niewielką kostkę (około 1,5 centymetra) i podawaj przed ostygnięciem. Zamiast oregano można wykorzystać inne śródziemnomorskie zioła: majeranek, bazylię, rozmaryn, tymianek lub zioła prowansalskie.

Sposób podania
Zupę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu, z dodatkiem grzanek i posypaną tartym serem. Można podać ją w głębokich talerzach lub bulionówkach, zależnie od preferencji gości. Taka zupa jest świetnym pomysłem na świąteczny, rodzinny obiad - robi się ją szybko i jest przepyszna. To także źródło wielu cennych witamin, które pozwalają zachować zdrowie i dobre samopoczucie w okresie zmiany pór roku.