Zupa cebulowa z pulpecikami – bez niej jesień się nie liczy!
Zupa cebulowa to smaczny, rozgrzewający posiłek, który podczas długich, jesiennych wieczorów jest wręcz obowiązkowy! Charakterystyczny smak zupy cebulowej w połączeniu z sycącymi pulpecikami będzie idealnym pomysłem na każdy chłodniejszy
wieczór.
Akcesoria - tej zupy nie zrobisz bez:
Garnek – skoro zupa, to wiadomo, że bez niego się nie obejdzie!
Nóż – do cebuli i pora!
Deska – do krojenia, do produkcji pulpetów i do czego tylko jeszcze potrzebujesz
Chochelka – bez niej sobie nie polejesz. Warto o niej pamiętać!
A jeśli chodzi o składniki, to tej zupy nie zrobisz jej bez:
- 2 średniej wielkości pory (lub 1 duży)
- 3-4 większe cebule
- 0,7l wywaru drobiowego, warzywnego lub wody
- 2-3 ziemniaki
- 2 listki laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 50 g masła
- 1/4 szklanki słodkiej śmietany do zabielenia
- szczypta soli i czarnego pieprzu
- łyżeczka suszonego tymianku
- świeży tymianek do dekoracji
- 30 dag mięsa mielonego indyczego na pulpeciki
- szczypta soli, pieprzu cayenne, łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżki kaszy manny
- Jajko
- Ok. 2 łyżki mąki pszennej
A teraz skup się. Tłumaczymy jak zrobić najsmaczniejszą zupę na świecie:
Zupa cebulowa:
1. Obierz cebulę i pokrój ją.
2. Pokrój por (najlepiej na ćwiartki).
3. Do cebuli i pora dodaj suszony tymianek, liść laurowy i ziele angielskie i
całość duś na maśle przez około 20 minut.
4. Podduszony por i cebulę podlej wodą.
5. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, dopraw solą. Gotuj przez 15 minut.
6. Zabiel zupę śmietaną.
Pulpeciki:
1. Połowę cebuli podduś na oleju
2. Dodaj mięso, roztrzepane jajko i wymieszaj
3. Dopraw solą, pieprzem cayenne i słodką papryką. Całość jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
4. Dodaj kaszę manną i jeszcze raz wszystko wymieszaj
5. Z powstałej masy formuj nieduże kulki
6. Pulpeciki oprósz mąką, wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj przez 15 minut.
7. Odcedź je.
8. Dodaj do zupy i podawaj jeszcze ciepłe
Koniec. Można już jeść, smacznego!
