Zupa jogurtowa ze szpinakiem
Zupy to polska specjalność – tradycyjne przepisy jak królewski rosół, góralska kwaśnica czy esencjonalny barszczyk z polskich buraków to specjały, którymi podbijamy żołądki turystów. Ciepła, sycąca i pełna zdrowych warzyw zupa jogurtowa ze szpinakiem to najlepszy sposób na domowy obiad.
Lubimy zupy, ale nie lubimy nudy w kuchni. Dlatego szukamy przepisów, które wyróżniają się wyjątkowym smakiem i zupełnie nowym podejściem do tego tradycyjnego dania. Zupa jogurtowa ze szpinakiem to idealny pomysł na szybki obiad – będzie gotowa zaledwie w pół godziny.
Składniki:
- 2 pęczki dymki
- 5 łyżek masła klarowanego
- 1 kg liści szpinaku
- 1 pęczek pietruszki
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 1 pęczek kozieradki
- 1 l bulionu warzywnego
- 800 g jogurtu naturalnego
- 1-2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 150 g posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
Jeśli zupa to potrzebny będzie średniej wielkości garnek. Ale najpierw przygotuj patelnię. Umyj i posiekaj cebulki. Rozgrzej masło na patelni i zeszklij na nim dymki. Szpinak i pęczki świeżych ziół umyj i drobno posiekaj. Dodaj do zeszklonej dymki wraz z orzechami i dobrze wymieszaj łopatką – do teflonowych i ceramicznych patelni używaj wyłącznie utensylia, które nie porysują delikatnych powłok nieprzywierających. Duś na patelni przez ok. 4 minuty.
Do garnka wlej wywar warzywny. Dodaj składniki z patelni, dopraw solą i pieprzem, a następnie porządnie wymieszaj. Zupę gotuj ok. 10 minut na wolnym ogniu. Następnie ściągnij garnek z ognia i dopraw jogurtem. Aby zupa się nie zważyła zastosuj trik doświadczonej gospodyni – do odpowiednio dużego naczynia wlej trochę gorącego wywaru i powoli dodawaj jogurt cały czas mieszając. Gdy składniki dobrze się połączą i powstanie ciepły płyn wlej całość do garnka z zupą i dobrze wymieszaj.
Szpinak wymaga podawania z białkiem ze względu na zawarte w nim szczawiany. Białko je neutralizuje. Zupa jogurtowa ze szpinakiem nabierze wyrazistego smaku, gdy doprawisz ją świeżo roztartą w moździerzu gałką muszkatołową.