Zupa krem z bobu i ziemniaków
Zielona zupa krem z bobu i ziemniaków to doskonały pomysł na sezonowe urozmaicenie w kuchni. Forma kremu jest bardzo elegancka, dlatego taką zupę polecamy na rodzinne spotkania i jako pokazowe danie dla gości. Podaje się ją z grzankami czosnkowymi - jest łatwa w przygotowaniu, więc nawet mniej zaawansowany kucharz da sobie świetnie radę.
Przygotuj:
- garnek,
- praskę do czosnku,
- patelnię,
- deskę do krojenia.
Składniki na zupę:
- 500 g ugotowanego bobu,
- 2 pory, 20 g masła (lub oleju kokosowego),
- 1 cebula, 250 g ziemniaków,
- 1 litr bulionu lub wody,
- 1 łyżka oliwy extra vergine,
- 1/2 szklanki mleka (krowiego lub migdałowego),
- 1 łyżka posiekanej natki,
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku.
Składniki na grzanki:
- 4 kromki czerstwej bułki paryskiej,
- 4 łyżki masła lub oleju kokosowego,
- 2 ząbki czosnku,
- sól.
Przygotowanie
Ugotuj bób w osolonej wodzie. Obierz go ze skórek i odstaw. Umyj, a następnie oczyścić pory z zewnętrznych liści - odetnij najciemniejszą końcówkę tak, aby pozostała wyłącznie biała i jasnozielona część rośliny. Posiekaj na krążki, po czym przepłucz jeszcze raz na sicie, aby wypłukać piasek.
Obierz ziemniaki i pokrój je w drobną kostkę. Obierz i posiekaj drobno cebulę, następnie zeszklić w garnku na maśle. Dodaj pory, a następnie ziemniaki. Smaż ok.. 3 minut aby warzywa wstępnie zmiękły. Zwiększ ogień pod garnkiem i zalej warzywa wodą oraz bulionem. Doprowadź do wrzenia. Następnie dopraw zupę solą i zmniejsz ogien. Gotuj warzywa do miękkości.
Pod koniec gotowania odmierz 400 gram bobu i dodaj go do zupy. To co zostanie posiekać na drobniejsze kawałki. Do zupy dodaj oliwę i mleko, następnie zmiksuj ją na gładki krem za pomocą blendera. Zachowaj ostrożność podczas tej czynności, aby się nie poparzyć.
Na desce posiekaj jeszcze natkę pietruszki i szczypiorek. Zmieszaj je z siekanym bobem, by powstała aromatyczna posypka do zupy.
Zupa krem z bobu podawana jest z grzankami. Pokrój pieczywo w równą kostkę. Na patelni podgrzej masło i dodaj do niego rozgnieciony czosnek. Na to wrzuć grzanki i smaż je na złoty kolor. Ogień powinien być średni, aby nie przypalić masła i czosnku.
Zupę wlej do miseczek, dodaj kilka grzanek czosnkowych i udekoruj posypką z bobu i ziół. Aby grzanki nie straciły chrupkości możesz podać je na stół osobno w dodatkowej miseczce, aby goście sami mogli się częstować.