Zupa ogórkowa na zimno, z jogurtem i sorbetem cytrynowym

Zupa ogórkowa na zimno z jogurtem i sorbetem cytrynowym to naprawdę proste danie, które doskonale nadaje się na posiłek w upalny dzień. Przygotowanie tej zupy zajmuje tylko kilka minut. Tę idealnie zdrową, chłodną przekąskę możesz przechowywać w słoikach w lodówce i sięgać po nią kiedy tylko potrzebować będziesz lekkiego orzeźwienia. Zupa ogórkowa na zimno sprawdzi się także jako dodatek do dań rybnych, na przykład, do smażonego łososia.

Dlaczego warto wypróbować to danie?

Proponowaną przez nas zupę ogórkową na zimno, porównać można do gazpacho. Jest to bardzo smaczna i zdrowy propozycja na letnią przekąskę. Do naszego przepisu możesz dodać dowolne lubiane przez siebie warzywa, takie jak seler, pietruszka lub kolendra. Jogurt można zastąpić kefirem lub kwaśną śmietaną. Ta zupa może być przechowywana nie dłużej niż dwa dni, jednak najlepiej smakuje tuż po przygotowaniu. Zupa ta doskonale nadaje się do zabrania do pracy jako lunch. Jest to także opcja odpowiednia dla wegetarian.

Ogórek - bogactwo wody strukturalnej

Jaki jest pożytek z ogórka? Musimy zacząć od faktu, że ogórek jest prawdziwym magazynem tak zwanej wody strukturalnej. Czym ona jest? Woda ta jest taka sama jak ta znajdująca się w ludzkim ciele. W naturze taka woda jest tylko w czystych i ekologicznych miejscach.

Sok z ogórka wchłania się bardzo szybko, dostarczając organizmowi wiele cennych witamin i minerałów.

Sok ogórkowy pomaga w regulacji równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Pomaga to zarówno w utrzymaniu dobrego stanu zdrowia, jak i w leczeniu chorób. Stosunek soli i minerałów w ogórku może powodować efekt alkalizacji. Jest to pomocne w przypadku chorób układu krążenia, chorób przewodu pokarmowego i zaburzeń równowagi potasu i sodu w organizmie.

Skład mineralny ogórka

Jak powiedzieliśmy powyżej, ogórki są bardzo bogate w minerały. Sok z ogórka zawiera:

  • Potas
  • Sód
  • Wapń
  • Fosfor
  • Chlor
  • Krzem
  • Siarkę

Składniki

Ogórek - 2-3 sztuki

Koper - 1 paczka

Pietruszka - 1 paczka

Cytryna - 0,5 sztuki

Jogurt - 300 mililitrów

Kefir - 200 mililitrów

Oliwa z oliwek - 2 art. łyżki

Woda - 200 mililitrów

Sól - do smaku

Czosnek - 1 Goździk

Sposób przygotowania zupy ogórkowej na zimno, z jogurtem i sorbetem cytrynowym

Krok 1

Przygotuj wszystkie produkty: dobrze oczyść zieleninę i odetnij łodygi. Obierz ogórek ze skórki, a następnie pokrój na małe kawałeczki o dowolnym kształcie. Obierz i oczyść czosnek oraz pokrój go drobno lub wyciśnij.

Krok 2

Ogórek, koperek, pietruszkę i czosnek wrzuć do blendera kielichowego. Dodaj jogurt, kefir, oliwę z oliwek, sok z cytryny (z jednej połówki), trochę soli i zblenduj całość, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.

Krok 3

Przelej zupę do miski lub rondla i wstaw ją do lodówki na kilka godzin, w celu schłodzienia. Jeśli podczas przygotowywania zupy użyjesz mocno zimnego kefiru i jogurtu, Twoje zupa będzie chłodna natychmiast po przyrządzeniu i gotowa do zjedzenia. Przed podaniem, dodaj do zupy odrobinę czystej, zimnej wody i dokładnie wymieszaj.

Krok 4

Sprawdź czy Twoja zupa odpowiednio jest doprawiona. Jeśli nie, dodaj więcej soli, pieprzu, lub innej przyprawy, która Twoim zdaniem poprawiłaby smak tego dania.