Zupa z czarnej fasoli - przepis
Dania z fasoli są wyjątkowo smaczne a w dodatku niezwykle popularne na całym świecie.
Zupę z czarnej fasoli można tajemniczo nazwać “Czarną Królową” zup. Chleb z czosnkiem lub aromatyczne krakersy dodatkowo wzbogacą jej pyszny smak. W dodatku, zupa ta nie zawiera wiele kalorii, dlatego można uznać ją za danie dietetyczne. Jednak jeśli nie planujesz schudnąć, możesz szczęśliwie zajadać się tą zupą z dodatkiem boczku.
Główną tajemnicą tego dania jest odpowiednie namoczenie fasoli w wodzie przed ugotowaniem jej. Przez 7-8 godzin pozostaw fasolę w wodzie. Samo gotowanie zajmie wtedy zaledwie 25-40 minut. Zupa z czarnej fasoli to włoski przepis. Takie danie może być podawane jako zupa, jako drugie danie lub jako przystawka.
Dlaczego warto spożywać czarną fasolę?
40% ziaren czarnej fasoli składa się z białka. Ziarna te zawierają także dużą ilość cennego błonnika, skrobi, węglowodanów i tłuszczów roślinnych. Produkt ten jest bogaty w pierwiastki takie jak: wapń i potas, siarkę i magnez, fosfor i żelazo, molibden i mangan. W czarnej fasoli znajdują się także witaminy z grupy B, PP, C, oraz prowitamina A.
Cenne aminokwasy obecne w czarnej fasoli są łatwo przyswajalne przez organizm. Ponadto produkt ten zawiera dużo błonnika pokarmowego, który normalizuje przewód pokarmowy. Lekarze zalecają fasolę osobom z chorobami serca, ponieważ zawiera ona dużo potasu.
Zawartość kaloryczna
Zawartość kalorii w fasoli jest niska. Czarna fasola zawiera tylko 57 kcal na 100 gramów produktu. Jednocześnie zalety fasoli dla organizmu są po prostu ogromne. Po wejściu do układu pokarmowego fasola wypełnia żołądek, co pozwala zachować uczucie sytości przez długi czas. Z tego powodu wiele osób, którym zależy na utracie wagi, włącza do diety dania z fasoli.
Składniki
- 200 g czarnej fasoli (surowej)
- 2 duże cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 0,5 szklanki białego wytrawnego wina
- masło
- 0,5 łyżeczki oregano
- szczypta kardamonu
- 0,5 łyżeczki nasion kminku
- świeże zioła: kolendra lub natka pietruszki (3-4 gałęzie)
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Krok 1
Fasolę zalej wcześniej wodą i pozostaw ją w garnku do namoknięcia na całą noc. Następnie opłucz fasolę pod zimną, bieżącą wodą, i gotuj, aż będzie miękka.
Krok 2
Podczas gotowania fasoli posiekaj cebulę i czosnek w małą kostkę, a następnie podsmaż na patelni na złoty kolor. Gdy cebula się zarumieni, dodaj wino, ziarna kardamonu, kminek i oregano. Dodaj też sól i pieprz. Przykryj i duś przez 10-12 minut.
Krok 3
Gdy fasola będzie gotowa, możesz odcedzić z niej trochę bulionu, w zależności od tego, co chcesz uzyskać: gęstą zupę czy bardziej przystawkę. Następnie dodaj do dania duszoną cebulę i sól.
Zupę podawaj w miseczkach, najlepiej jeszcze gdy jest ciepła.
Nie zapomnij posypać dania świeżymi ziołami.
Smacznego!