Zupa z czerwonej soczewicy - pożywna i aromatyczna
Pyszna, gęsta i pożywna zupa z czerwonej soczewicy to jeden z naszych flagowych i ulubionych przepisów. Przyjemnie rozgrzewa, a bogata w białko soczewica sprawi, że zupa nasyci Cię na długo. Intensywny aromat, kilka nieskomplikowanych składników, które znajdziemy w praktycznie każdej kuchni oraz proste przygotowanie czynią z niej perfekcyjne danie, które z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obiad! Pamiętaj, żeby do gotowania wybierać tylko składniki ze sprawdzonych, najlepiej ekologicznych źródeł. Dzięki temu nie tylko dbasz o swoje zdrowie, ale również gwarantujesz sobie i całej swojej rodzinie głębię aromatu i bogactwo smaku przygotowywanego dania. Zupa z czerwonej soczewicy to niezwykle prosty w przygotowaniu przepis na przepyszne danie, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom!

Składniki:
Składniki:
- 30 dekagramów czerwonej soczewicy w połówkach
- 50 dekagramów pomidorów bez skórki (najlepiej z puszki)
- 30 dekagramów cienkiej, wędzonej kiełbaski
- jedna średnia cebula
- 2 kostki drobiowego bulionu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 duże ząbki czosnku
- 3 gałązki bazylii
- pół łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta soli
- szczypta pieprzu

Przygotowanie:
Przygotuj średniej wielkości rondelek. Obierz cebulę i czosnek. Posiekaj je drobno i zeszklij w rondelku na oliwie.
Kiełbaskę pokrój na tacce w plasterki i dodaj do cebuli i czosnku. Podsmaż całość przez około 5 minut często mieszając.
Dodaj opłukaną i osączoną soczewicę. Ciekawostka: Opłukana soczewica nie będzie się pienić w trakcie gotowania! Podsmaż całość przez kolejne 3 minuty.
Następnie dodaj pokrojone pomidory wraz z zalewą z puszki.
W osobnym garnku zagotuj około półtora litra wody i dodaj dwie kostki bulionu drobiowego.
Całość gotuj pod przykryciem przez następne pół godziny.
Na koniec dodaj przyprawy i wymieszaj dokładnie.
Po ugotowaniu odstaw zupę, by nabrała głębszego smaku.
Przed podaniem zupy posyp ją posiekaną, świeżą bazylią.
Smacznego!
