Zupa z czerwonej soczewicy - pożywna i aromatyczna

Pyszna, gęsta i pożywna zupa z czerwonej soczewicy to jeden z naszych flagowych i ulubionych przepisów. Przyjemnie rozgrzewa, a bogata w białko soczewica sprawi, że zupa nasyci Cię na długo. Intensywny aromat, kilka nieskomplikowanych składników, które znajdziemy w praktycznie każdej kuchni oraz proste przygotowanie czynią z niej perfekcyjne danie, które z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obiad! Pamiętaj, żeby do gotowania wybierać tylko składniki ze sprawdzonych, najlepiej ekologicznych źródeł. Dzięki temu nie tylko dbasz o swoje zdrowie, ale również gwarantujesz sobie i całej swojej rodzinie głębię aromatu i bogactwo smaku przygotowywanego dania. Zupa z czerwonej soczewicy to niezwykle prosty w przygotowaniu przepis na przepyszne danie, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom!

Zupa z czerwonej soczewicy

Składniki:

Składniki:

  • 30 dekagramów czerwonej soczewicy w połówkach
  • 50 dekagramów pomidorów bez skórki (najlepiej z puszki)
  • 30 dekagramów cienkiej, wędzonej kiełbaski
  • jedna średnia cebula
  • 2 kostki drobiowego bulionu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 3 gałązki bazylii
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
Czerwona soczewica

Przygotowanie:

Przygotuj średniej wielkości rondelek. Obierz cebulę i czosnek. Posiekaj je drobno i zeszklij w rondelku na oliwie.

Kiełbaskę pokrój na tacce w plasterki i dodaj do cebuli i czosnku. Podsmaż całość przez około 5 minut często mieszając.

Dodaj opłukaną i osączoną soczewicę. Ciekawostka: Opłukana soczewica nie będzie się pienić w trakcie gotowania! Podsmaż całość przez kolejne 3 minuty.

Następnie dodaj pokrojone pomidory wraz z zalewą z puszki.

W osobnym garnku zagotuj około półtora litra wody i dodaj dwie kostki bulionu drobiowego.

Całość gotuj pod przykryciem przez następne pół godziny.

Na koniec dodaj przyprawy i wymieszaj dokładnie.

Po ugotowaniu odstaw zupę, by nabrała głębszego smaku.

Przed podaniem zupy posyp ją posiekaną, świeżą bazylią.

Smacznego!

Zupa z czerwonej soczewicy