Żurek z wędzonym tofu – smaczna zupa nie tylko w święta
Żurek z wędzonym tofu to doskonała alternatywa dla tradycyjnych przepisów z kiełbasą. Spełni się idealnie w roli wielkanocnego dania, ale też będzie wspaniały jako zdrowy obiad podczas każdego innego dnia. To prosty i szybki przepis, który wykonasz bez problemu nawet w środku tygodnia. Sprawdź nasz sposób na żurek z wędzonym tofu i delektuj się jego niepowtarzalnym smakiem!
Składniki:
żurek
- ½ selera
- 1 duży korzeń pietruszki
- 3 marchewki
- 6 ziemniaków
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 4 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 litry wody
przyprawy
- 500ml zakwasu na żurek
- 3 łyżki tartego chrzanu
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka lubczyku
- pieprz
- płaska łyżka soli
wędzonka z tofu
- 2 kostki wędzonego tofu (2 x 180g)
- 2 łyżki oleju
- ½ łyżeczka soli
Będziesz potrzebować:
- Garnek

- Deska do krojenia

- Patelnia

Jak to zrobić?
- Obierz warzywa. Do garnka włóż seler, pietruszkę, marchewki, ziemniaki, cebulę, czosnek, liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość zalej 3 litrami wody, doprowadź do wrzenia i gotuj około 30 min. Jeśli warzywa będą już miękkie – zdejmij garnek z gazu.
- Podczas, gdy warzywa będą się gotować - pokrój wędzone tofu w kostkę, posól i przysmaż na oliwie aż się zarumieni, a skórka będzie chrupiąca. Przypilnuj, aby tofu się mcno podsmażyło – dzięki temu nie będzie rozwalało w zupie.
- Po tym jak podsmażysz tofu – wyjmij z wywaru seler, marchewki oraz ziemniaki. Wyjmij też ziele angielskie i liście laurowe. Warzywa, które pozostały w bulionie zblenduj na gładką masę. Następnie do zblendowanej zupy dodaj zakwas i przyprawy: chrzan, majeranek, wędzoną paprykę, lubczyk, sól, pieprz – ponownie zblenduj, aby wszystko ze sobą wymieszać.
- Pokrój w kostkę wyjęte z bulionu ziemniaki, marchewkę i seler. Wrzuć je do żurku razem z podsmażonym tofu. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 3 minuty. Żurek powinien jeszcze lekko zgęstnieć.
Gotowe, smacznego!
Więcej z:
Przepisy