Żurek z wędzonym tofu – smaczna zupa nie tylko w święta

Żurek z wędzonym tofu to doskonała alternatywa dla tradycyjnych przepisów z kiełbasą. Spełni się idealnie w roli wielkanocnego dania, ale też będzie wspaniały jako zdrowy obiad podczas każdego innego dnia. To prosty i szybki przepis, który wykonasz bez problemu nawet w środku tygodnia. Sprawdź nasz sposób na żurek z wędzonym tofu i delektuj się jego niepowtarzalnym smakiem!

Składniki:

żurek

  • ½ selera
  • 1 duży korzeń pietruszki
  • 3 marchewki
  • 6 ziemniaków
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 litry wody

przyprawy

  • 500ml zakwasu na żurek
  • 3 łyżki tartego chrzanu
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • pieprz
  • płaska łyżka soli

wędzonka z tofu

  • 2 kostki wędzonego tofu (2 x 180g)
  • 2 łyżki oleju
  • ½ łyżeczka soli

Będziesz potrzebować:

  • Garnek
Garnek aluminiowy
  • Deska do krojenia
Drewniana deska
  • Patelnia
Patelnia

Jak to zrobić?

  • Obierz warzywa. Do garnka włóż seler, pietruszkę, marchewki, ziemniaki, cebulę, czosnek, liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość zalej 3 litrami wody, doprowadź do wrzenia i gotuj około 30 min. Jeśli warzywa będą już miękkie – zdejmij garnek z gazu.
  • Podczas, gdy warzywa będą się gotować - pokrój wędzone tofu w kostkę, posól i przysmaż na oliwie aż się zarumieni, a skórka będzie chrupiąca. Przypilnuj, aby tofu się mcno podsmażyło – dzięki temu nie będzie rozwalało w zupie.
  • Po tym jak podsmażysz tofu – wyjmij z wywaru seler, marchewki oraz ziemniaki. Wyjmij też ziele angielskie i liście laurowe. Warzywa, które pozostały w bulionie zblenduj na gładką masę. Następnie do zblendowanej zupy dodaj zakwas i przyprawy: chrzan, majeranek, wędzoną paprykę, lubczyk, sól, pieprz – ponownie zblenduj, aby wszystko ze sobą wymieszać.
  • Pokrój w kostkę wyjęte z bulionu ziemniaki, marchewkę i seler. Wrzuć je do żurku razem z podsmażonym tofu. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 3 minuty. Żurek powinien jeszcze lekko zgęstnieć.

Gotowe, smacznego!