Stolnice drewniane

Stolnica drewniana do ciasta – wybór nie tylko dla tradycjonalistów

Stolnica z drewna nieodłącznie kojarzy nam się z babcią, która przygotowuje pierogi ruskie lub pyszne ciasto dla wnuków. Jest to atrybut każdej szanującej się Pani Domu – drewniana stolnica do wyrobu ciasta powinna znaleźć się w każdej kuchni. Stolnica z drewna to nic innego jak duża deska z charakterystycznymi rantami umieszczonymi na dłuższych brzegach. Jeden z nich ma za zadanie utrzymać deskę na miejscu – umieszczony jest na spodzie i blokuje stolnicę na krawędzi blatu. Rant z drugiej strony pomaga utrzymać ład i porządek. Dzięki niemu mąka pozostaje na powierzchni stolnicy. Niesamowicie proste i praktyczne rozwiązanie.

Stolnica z drewna to wygodne rozwiązanie – przecież nie sposób wyrabiać ciasta bezpośrednio na blacie czy stole, bo ich powierzchnia zostanie porysowana lub trwale zmatowiona. Dlatego stolnica jest niezbędna do wyrabiania ciasta i przygotowywania różnego rodzaju makaronów czy pierogów. Stolnice drewniane można kupić w kilku rozmiarach – te największe są bardzo wygodne, ale musisz również mieć dużo miejsca do przechowywania. Małe stolnice można używać również jako podręczne deski do krojenia.

Czym się kierować przy wyborze drewnianej stolnicy?

Drewniana stolnica to tylko ogólne pojęcie. Do wyboru masz bowiem kilka rodzajów drewna, z jakiego wykonuje się tego typu akcesoria kuchenne. Za czasów naszych babć stolnice wykonywano w drewna lipowego, jednak dzisiaj coraz trudniej taka znaleźć. Wbrew pozorom drewno dębowe – mimo tego, że jest twarde i bardzo wytrzymałe. Wszystko za sprawą garbników, które nie powinny wchodzić w reakcję z produktami spożywczymi. Jest natomiast kilka gatunków drewna, które są całkowicie bezpieczne i to właśnie z nich dziś produkuje się stolnice drewniane.

Do wyboru masz stolnice z drewna: grabowego, jesionowego, orzechowego, klonowego lub bukowego. To ostatnie jest zdecydowanie najtwardsze. Stolnica z drewna bukowego to najlepszy wybór jeśli chodzi o polskie akcesoria kuchenne.

Od kilku lat na rynku mamy również spory wybór akcesoriów kuchennych z bambusa. Powstają z bardzo mocno sprasowanych włókien tej egotycznej rośliny. Bambus wyrasta w gorącym i bardzo wilgotnym klimacie dlatego jest wyjątkowo praktycznym materiałem do wyrobu akcesoriów kuchennych. Stolnica z drewna bambusowego jest wyjątkowo twarda. Nie nasiąka wilgocią, ale również nie pęka i nie wysycha tak, jak rodzime gatunki drewna. Ponadto bambus posiada również właściwości antybakteryjne, a to bardzo ważne, gdy mamy do czynienia z przygotowaniem żywności.

Drewniana stolnica do wyrobu ciasta jest niezbędna w kuchni, jednak nie zawsze mamy miejsce, aby ją przechowywać. Nie musisz rezygnować ze stolnicy w małej kuchni. Możesz wybrać mniejszą, która będzie również służyć jako deska do krojenia. Na takie 2w1 z pewnością znajdzie się miejsce w Twojej kuchni.

Jak dbać o stolnicę drewnianą?

Drewno to materiał trwały pod warunkiem, że odpowiednio o nie zadbasz. Drewniana stolnica przed pierwszym użyciem musi zostać zaimpregnowana. Ten zabieg ma za zadanie chronić drewno przed wilgocią. Na powierzchni tak zaimpregnowanej deski nie będą rozwijać się drobnoustroje – naturalnie musisz ją umyć dokładnie po każdym użyciu. Do tego celu najlepiej użyć specjalnego oleju mineralnego. Nie może to być dowolny olej mineralny – musi być to produkt przeznaczony do kontaktu z żywnością.

Deskę z drewna można impregnować również olejem jadalnym. Świetnie do tego celu nadaje się olej lniany. Wystarczy posmarować powierzchnię stolnicy olejem i pozostawić do wchłonięcia. Pozostałości oleju usuń ręcznikiem papierowym lub miękką szmatką. Ten zabieg trzeba powtarzać raz na kilka miesięcy. W ten sposób impregnuje się zarówno stolnice z polskiego drewno, jak i stolnice bambusowe. Nawet jeśli na desce pojawiają się drobne rysy - po olejowaniu znikną, a jej powierzchnia stanie się gładsza.

Jeśli powierzchnia stolnicy ulegnie zabrudzeniu, nie trzyj jej ostrymi szczotkami czy druciakiem. Zaschnięte ciasto namocz i pozostaw na chwilę – potem wystarczy usunąć je za pomocą szpatułki lub gąbki. Jeśli dojdzie do odbarwienia, możesz usuwać je octem lub solą i sokiem z cytryny. Jeśli dobrze zadbasz o stolnicę z drewna, odwdzięczy Ci się trwałością na lata. Tradycyjna stolnica z drewna to jedno z najbardziej przydatnych akcesoriów kuchennych. Zdecydowanie warto mieć ją pod ręką, gdy najdzie Cię ochota na kruche ciasto czy domowy makaron.

W naszym sklepie znajdziesz stolnice drewniane, które sprawdzą się do różnych zadań w kuchni. Małe stolnice to propozycja dla tych, którzy przygotowują niewielkie porcje ciasta. Dla miłośników domowych pierogów i makaronów zdecydowanie polecamy duże stolnice z drewna.

    Analizujemy zanonimizowane informacje naszych użytkowników, aby lepiej dopasować naszą ofertę oraz zawartość strony do Twoich potrzeb. Strona ta korzysta również z plików cookie, aby np. analizować ruch na stronie. Możesz określić warunki przechowania lub dostęp plików cookie w Twojej przeglądarce. Aby zapoznać się z polityką dotyczącą cookies zobacz tutaj >>.
    Zamknij
    pixelpixelpixel