Chlebaki drewniane

Chlebak drewniany - Twoje pieczywo go polubi

Uwielbiasz soczyste i chrupiące pieczywo? Chlebak drewniany jest doskonałym pojemnikiem do trzymania chleba, bułek, rogalików i ciastek. Wszystkie wypieki wyśmienicie smakują, kiedy zachowują swoją naturalną świeżość. Czy jest sposób, dzięki któremu pieczywo będzie utrzymywało niezmienione walory smakowe? Rozwiązaniem jest przechowywanie go w drewnianym chlebaku.

 

Z jakiego drewna wybrać chlebak drewniany? Specjaliści Emako.pl polecają kilka rodzajów drewna, które mają wpływ na przechowywanie żywności:

  • sosna - idealna dzięki swoim naturalnym właściwościom. Dlatego jest bardzo powszechna do tworzenia chlebaków drewnianych. Naturalny zapach i plastyczność drewna sprawiają, że jest to najpopularniejszy surowiec na chlebaki,
  • klon - często wybierany, dzięki naturalnym właściwościom antybakteryjnym,
  • bambus - wytrzymałe, estetyczne, elastyczne i higieniczne. To dzięki tym właściwościom chlebaki zyskały taką popularność.

 

Chlebak drewniany - 3 fakty, które sprawią, że kupisz go od razu

Rozważasz zakup nowego chlebaka? Z pewnością bierzesz pod uwagę nie tylko aspekty wizualne, ale i również sposób, w jaki chleb jest przechowywany. Każdy rodzaj drewna ma inne właściwości, dlatego warto wybrać ten, który będzie odpowiadał naszym potrzebom.

 

  1. Chleb w drewnianym chlebaku pozostaje dłużej świeży - chleb musi oddychać, dlatego, jeśli zostanie umieszczony w plastikowym pojemniku, szybciej wytworzy się w nim pleśń. Naturalne drewno pozwala chlebowi oddychać, jednocześnie nie pozwalając mu wysychać.
  2. Chlebak drewniany powstaje w zgodzie z naturą - choć design jest ważny, to jednak wykorzystanie naturalnych materiałów jest największą jego zaletą. Naturalność, proste wykonanie, estetyczne wykończenie i możliwość recyklingu. Podobnie jak sam chleb, drewniany pojemnik na chleb dostarcza wrażeń i emocji pod wieloma względami.
  3. Chlebak drewniany jest trwały - w przeciwieństwie do chlebaków ceramicznych, glinianych, plastikowych lub stalowych, po nieszczęśliwym upadku jest o wiele większa szansa, że chlebakowi nic się nie stanie.

 

Jak wybrać idealny chlebak drewniany?

Na początek sprawdź, ile miejsca na blacie możesz przeznaczyć na swój nowy chlebak drewniany. Ponieważ na blacie znajduje się wiele innych kuchennych akcesoriów, takich jak stojak na ręcznik papierowy, narożna półka lub pojemniki na przyprawy

 

Następnie określ, jak dużego chlebaka potrzebujesz. Jego wielkość jest zależna głównie od ilości kupowanego pieczywa i jego zużycia w około 3 dni (to optymalna liczba dni, w których pieczywo jest świeże i chrupiące).

Na sam koniec wybierz z oferty Emako idealny chlebak, który zagości w Twojej kuchni! Chlebak drewniany jest najpopularniejszym wyborem wśród osób, dla których cenne są takie wartości jak jakość, dbałość o naturę oraz naturalność.

Wskazówka zespołu Emako.pl: jeśli lubisz kupować jeszcze ciepłe pieczywo, poczekaj, aż trochę ostygnie. Idealna temperatura do przechowywania chleba to temperatura pokojowa oscylująca od 18 do 22°C. Ważne jest również, aby chlebak drewniany nie był pokryty farbą, która będzie utrudniała oddychanie materiału.

    Analizujemy zanonimizowane informacje naszych użytkowników, aby lepiej dopasować naszą ofertę oraz zawartość strony do Twoich potrzeb. Strona ta korzysta również z plików cookie, aby np. analizować ruch na stronie. Możesz określić warunki przechowania lub dostęp plików cookie w Twojej przeglądarce. Aby zapoznać się z polityką dotyczącą cookies zobacz tutaj >>.
    Zamknij
    pixelpixelpixel