Akcesoria do pizzy

86 produkty

    86 produkty

    Kamienie do pieczenia pizzy - co to takiego?

    Kamień do pieczenia pizzy to specjalnie przygotowany kamień, którego można używać w piekarniku. Dzięki pieczeniu pizzy na kamieniu pizza staje się bardziej chrupiąca i szybciej się piecze. Największą zaletą kamienia do pizzy jest to, że pochłania on wilgoć z ciasta pizzy, dzięki temu pizza będzie smakowała jak prawdziwa włoska pizza!

    Pamiętać jednak należy, aby takiego kamienia nie wkładać bezpośrednio do nagrzanego już piekarnika, tylko włożyć go uprzednio - w momencie włączania nagrzewania piekarnika. W przeciwnym razie kamień może pęknąć. Kamienie do pizzy wytrzymują temperaturę nawet do 800 stopni, także bez obaw możemy kamień do pieczenia pizzy używać w domowych piekarnikach.

    Czy tylko pizza?

    Kamień do pieczenia pizzy nadaje się nie tylko do przygotowywania tej włoskiej potrawy. Dzięki pochłaniającej wilgoć kamiennej płytce świetnie sprawdza się także do pieczenia wyjątkowo chrupiących domowych bułeczek lub pysznego chleba.

    Zalety używania kamienia do pieczenia:

    • idealny do pieczenia pizzy, chleba, domowych bułeczek,
    • wypieki są wyjątkowo chrupkie,
    • kamień zapewnia równomierne pieczenie,
    • krótszy czas pieczenia,
    • łatwa pielęgnacja,
    • zajmuje mało miejsca,
    • to zakup na lata – kamień się nie zużywa.

    Jaki kamień do pieczenia pizzy wybrać?

    Kamień do pizzy zdecydowanie różni się od okrągłej blaszki. Pizza upieczona na kamieniu będzie idealnie chrupiąca i wyrośnie tak, jak lubisz. Dzięki temu możesz w domu przygotować pizzę, która będzie smakować dokładnie tak, jak we włoskiej restauracji. Na kamieniu pizza piecze się zdecydowanie szybciej, a ciasto lepiej wyrasta. Co więcej, ciasto nie przywiera do kamienia tak, jak do metalowej blaszki.

    Do wyboru masz kilka rodzajów kamieni do pizzy:

    • Kamień granitowy – jest bardzo ciężki, ale za to wyjątkowo wytrzymały. Jest to raczej kamień, który możemy zaliczyć do kategorii profesjonalnych. Granit nie chłonie wilgoci ciasta, więc jest to raczej kamień do pieczenia grubego ciasta.
    • Kamień ceramiczny – to najpopularniejszy kamień do pizzy. Znajdziesz go również w naszym sklepie. Idealnie nadaje się do domowej kuchni. Możesz na nim upiec idealnie chrupiącą, cienką pizzę.
    • Kamień szamotowy – ten również świetnie sprawdzi się do domowego wypieku. Można go również używać do grilla – bo pizzę możesz podgrzać również na grillu. Spróbuj – smakuje podobnie, jak ta wypiekana w piecu na drewno.

    Kamienie do pizzy można kupić w różnych rozmiarach – w naszym sklepie znajdziesz zarówno małe kamienie, jak i te, na których upieczesz pizzę dla całej rodziny. Kamienie to niezbędne akcesoria do pieczenia pizzy w domu.

    Akcesoria do pieczenia pizzy

    Akcesoria do pizzy to nie tylko kamienie i formy. Niezbędny będzie również okrągły nóż do pizzy, którym wygodnie podzielisz pizzę na równe porcje. Ostry nóż z okrągłym ostrzem sprawi, że nie będziesz już męczyć się podczas krojenia cienkiego chrupiącego ciasta z lejącym serem i dodatkami.

    Akcesoria do robienia pizzy to również szeroka łopatka do pizzy, na której możesz zdjąć wygodnie pizzę z kamienia. Łopatką precyzyjnie odkleisz ciasto, nawet jeżeli delikatnie przywarło do kamienia lub foremki. Dobrej jakości łopatka to taka, na której możesz całą pizzę ściągnąć z blaszki i wygodnie przełożyć na talerz do serwowania.

    Domowy zestaw do pizzy uzupełnij o duży talerz deskę do podawania. Dzięki niemu możesz elegancko podać pokrojoną na kawałki pizzę swoim gościom lub rodzinie. Do wyboru masz klasyczne talerze ceramiczne lub deski z drewna z frezowaną powierzchnią. Wybór zależy od tego, jaki styl podawania pizzy lubisz najbardziej.

    Przygotowanie pizzy w domu może być świetną zabawą i wcale nie musi być skomplikowane. Odpowiednio dobrane akcesoria do wypieku pizzy to gwarancja, że Twoja pizza będzie smakować dokładnie tak, jak ta, którą możesz zjeść w restauracji.

    Ciekawym pomysłem są kamienie i akcesoria do wypieku pizzy na grillu lub ogrodowym palenisku. Tradycyjnie pizzę wypieka się w piecach na drewno lub specjalnych piecach elektrycznych. Pizza upieczona na żywym ogniu, zamiast w piekarniku będzie smakować jeszcze lepiej. Akcesoria do wypieku pizzy na grillu gazowym również są bardzo popularne. Nie bój się eksperymentować i twórz zupełnie nowe smaki. Kiedy pieczesz pizzę w domu, możesz wykorzystać dokładnie takie dodatki, jakie lubisz najbardziej. Również grubość ciasta możesz dopasować do swoich upodobań. Domowa pizza na grubym cieście z dużą ilością zdrowych dodatków to doskonały pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny.