Jaką wagę kuchenną wybrać?

    Wagi spożywcze doskonale sprawdzą się w kuchni podczas gotowania lub pieczenia. Są też świetnym rozwiązaniem, kiedy potrzebujesz dokładnego odmierzania porcji produktów w swojej diecie. Są to urządzenia o niewielkich rozmiarach, które różnią się głównie podstawowymi parametrami – m.in. metodą pomiaru, obciążeniem maksymalnym, jednostkami wagi oraz wyposażeniem w dodatkowe funkcje. Ogromny wybór wag kuchennych w sklepach może sprawić, że będziesz mieć dylemat z dokonaniem ostatecznego wyboru. Na jakie cechy warto zwrócić uwagę?

    • Rodzaj – wyróżniamy dwa podstawowe rodzaje wag kuchennych, czyli tradycyjne mechaniczne oraz elektroniczne. Ich zasadniczą różnicą jest dokładność ważenia. Wagi elektroniczne cieszą się ogromnym powodzeniem ze względu na wysoką dokładność, która oscyluje w okolicach 1 g.
    • Obciążenie maksymalne – zazwyczaj oscyluje w przedziale od 1 do 5 kg. Wybór obciążenia powinien być uzależniony od przygotowywanych potraw i rodzaju produktów. Należy pamiętać, że do ważenia warzyw i owoców przeznaczone będą modele o większym udźwigu.
    • Dokładność pomiaru – wyższą dokładność zapewniają wagi elektroniczne i wynosi ona nawet do 0,5 g. Im mniejsza wartość, tym pomiar będzie bardziej precyzyjny. Różnica w dokładności ważenia wagą mechaniczną może wynosić do 20 g.
    • Wyposażenie – praktycznym i funkcjonalnym dodatkiem w wagach kuchennych jest miska ułatwiająca odmierzanie produktów sypkich i płynnych. Misy są zdejmowane, dzięki czemu bez problemu możliwe jest równoczesne wykorzystanie płaskiej powierzchni wagi. Wagi bez misy cieszą się również ogromnym powodzeniem, ponieważ większość z nich posiada funkcję tarowania – pozwala to na wykorzystanie własnych naczyń, bez brudzenia dodatkowych.
    • Funkcje dodatkowe – obecnie w wagi kuchenne wbudowano wiele dodatkowych funkcji. Do podstawowych należą przelicznik jednostek wagowych oraz funkcja tarowania. Bardziej zaawansowanymi są pomiar temperatury otoczenia, wskaźnik naładowania baterii, pomiar objętości płynów, wskaźnik przekroczenia czy wskaźnik przeciążenia obciążenia. Coraz bardziej popularną funkcją stała się zawartość kaloryczna, spotykana najczęściej w wagach dietetycznych. Jest ona przeznaczona dla osób dbających o gramaturę produktów i kalorie w swoich posiłkach.

    Elektroniczna czy mechaniczna waga kuchenna – która lepsza?

    W zależności od zastosowanego mechanizmu działania, wagi kuchenne możemy podzielić na dwa podstawowe rodzaje – mechaniczne i elektroniczne.

    • Wagi mechaniczne – ich zaletą jest przede wszystkim łatwość w obsłudze i niska cena. Zbudowane są z podstawy z odważnikiem, zamontowanej miseczki oraz zegarowego wyświetlacza ze skalą ważenia. Jest to sprawdzone rozwiązanie w sytuacji, kiedy pomiary nie muszą być precyzyjne, a wystarczy jedynie waga orientacyjna. Wagi mechaniczne są zdecydowanie mniej dokładne od modeli elektronicznych, a różnica między miarą rzeczywistą a określoną przez sprzęt może wynosić nawet do 20 g. Zaletą wag mechanicznych jest brak konieczności używania baterii oraz tradycyjny wygląd – najczęściej w stylu retro i vintage.
    • Wagi elektroniczne – posiadają elektroniczny układ wskazujący, zasilany bateriami litowymi lub AAA. Wynik ważenia pojawia się na cyfrowym wyświetlaczu. Urządzenia tego typu charakteryzuje wysoka dokładność pomiaru, która mieści się w przedziale od 0,5 do 2 g. Dokładność pomiaru jest istotnym czynnikiem podczas zakupu wagi. Dodatkowo waga może posiadać funkcje, takie jak przelicznik kalorii, pomiar wartości odżywczych, określenie objętości płynów i funkcja tarowania. Warto jednak mieć na uwadze, że ilość funkcji oraz ich zaawansowane działanie wpływają na cenę urządzenia.

    Waga kuchenna z misą a może mała waga kuchenna?

    Podstawowym elementem, z którego zbudowana jest waga kuchenna, jest płaska powierzchnia przeznaczona do ważenia produktów. Niektóre z urządzeń w swoim wyposażeniu posiadają dodatkową misę, która zapobiega m.in. wysypywaniu się produktów. Misa (najczęściej transparentna lub metalowa) sprawia, że proces ważenia staje się bardziej komfortowy. Przeważnie jest ona zdejmowana, co umożliwia przesypywanie lub przelewanie ważonych produktów. Zdarzają się również wagi kuchenne z miską przymocowaną na stałe. Miejmy jednak na uwadze, że prawidłowe funkcjonowanie i wiarygodny pomiar będą możliwe, kiedy misa zostanie umieszczona w wyznaczonym miejscu.

    Na rynku istnieją również wagi kuchenne ze składaną sylikonową misą lub ze szklanym talerzem. Zajmują one zdecydowanie mniej przestrzeni kuchennej niż wagi z misą i są łatwiejsze do przechowywania w szafce lub szufladzie. Szklane talerze, pomimo tego, że są bardziej narażone na wyszczerbienie i stłuczenie, to jednak są bezpieczniejsze dla żywności i dłużej zachowują swoją estetykę, ponieważ nie wchłaniają zapachów i płynów.

    Stylowa waga kuchenna

    Istnieje wiele rozmaitych wag kuchennych, a każda ma do zaoferowania coś innego – dokładność pomiaru, ciekawy wygląd, trwały materiał, wyposażenie lub dodatkowe funkcje. Wybór odpowiedniego urządzenia zależy przede wszystkim od Twoich potrzeb. Waga mechaniczna będzie idealnym rozwiązaniem dla osób, którym zależy na niskiej cenie oryginalnym wyglądzie (np. wagi vintage). Do wypieków idealnie sprawdzi się elektroniczna waga z dodatkowo zdejmowaną misą, aby pomóc w dokładnym odmierzeniu produktów. Nowoczesne wagi elektroniczne występują również w kompaktowych, małych wersjach, które zmieszczą się w każdej przestrzeni kuchennej. Wagi wyposażone w licznik kalorii to z kolei doskonałe rozwiązanie dla osób dbających o zbilansowaną dietę i gramaturę produktów w posiłkach. W ofercie naszego sklepu każdy, bez względu na swoje potrzeby, znajdzie stylową wagę kuchenną! Zapraszamy do sprawdzenia asortymentu EDAXO.pl!