Kieliszki

55 produkty

    55 produkty

    Szkło kieliszki — rodzaje kieliszków

    W kieliszkach podajemy wodę, soki i alkohole. Do każdego z tych napojów wybieramy inny kształt kieliszka. Dlaczego nie można podawać wina czy szampana w dowolnym kieliszku? Chodzi o to, aby odpowiednio dobrane szkło pomogło wydobyć pełnię smaku i mocy z podawanego trunku. Warto też zauważyć, że znajomość zasad podawania alkoholi i napojów świadczy o obyciu gospodarza.

    Rodzaje kieliszków:

    • Kieliszki do koniaku — na krótkiej nóżce z pękatą czaszą, która zwęża się ku górze. Kieliszki trzyma się w dłoni tak, aby ogrzewać nią koniak, mała średnica krawędzi powoli uwalnia aromat trunku.
    • Kieliszki do likieru — malutka czasza na nóżce dłuższej niż w kieliszku do koniaku. Wykonuje się je z delikatnego szkła, kształt z lekko rozszerzającą się ku górze krawędzią sprawia, że możemy cieszyć zmysły aromatem ulubionego likieru.
    • Kieliszki do martini — o czaszy w kształcie stożka o dużej średnicy, na długiej nóżce.
    • Kieliszki do piwa — mają dużą pojemność, czasza jest pękata w środkowej części ze zwężeniem w górnej części kieliszka. Taki kształt pozwala bąbelkom naturalnie wędrować ku górze, piwna pianka zbiera się na powierzchni, wieńcząc całość.
    • Kieliszki do wódki — dwa rodzaje małych kieliszków, w których podaje się wysokoprocentowy trunek. W kieliszkach bez nóżki podajemy wódki czyste, natomiast w kieliszkach na nóżce podajemy wódki czyste i gatunkowe.
    • Kieliszki do wody — ważny element eleganckiego nakrycia stołu, wykonane z grubego szkła, na masywnej, wysokiej nóżce.

    Kieliszki do wina — klasyczne czy designerskie?

    Wybór zestawu kieliszków to kwestia gustu — miłośnicy klasyki wybiorą kryształy lub szkło ze złotą linią. Minimaliści natomiast gładkie kieliszki ze szkła o prostej formie. Dla miłośników wysmakowanego designu polecamy nieszablonowy garnitur zastawy szklanej. Kolorowe szkło, nietuzinkowe wzory i interesująca struktura to wszystko, co fani dobrego designu lubią najbardziej.

    Wybierając kieliszki, pamiętaj, że zwykle będą one stanowiły część zastawy stołowej. Jako takie muszą do niej pasować idealnie. Jeśli masz kilka kompletów talerzy, każdy w innym stylu, wówczas najlepszym rozwiązaniem będą kieliszki o prostej formie. Gładkie, szklane kieliszki są uniwersalne, warto mieć je w domu. Do zastawy świątecznej w stylu klasycznym pasują kieliszki kryształowe. Kolorowe kryształy to propozycja na stół zastawiony elegancką, nowoczesną zastawą.

    Bogato zdobione kieliszki najlepiej wyglądają z bardziej stonowaną zastawą bez zdobień lub z niewielkimi motywami dekoracyjnymi. Pamiętaj, że kieliszki powinny pasować również do szklanek do napojów. Dobrym pomysłem jest zakup garnituru szkła z tej samej kolekcji, wówczas nasz stół wygląda doskonale w aranżacji z idealnie dopasowaną zastawą.

    Jakie kieliszki do wina wybrać?

    Kieliszki do wina mają różne kształty, ich forma zależy od trunku, do którego są przeznaczone. Podanie przypadkowych kieliszków nie będzie dobrym pomysłem. Goście z pewnością zauważą, że popełniłeś błąd, a wino podane w nieprawidłowym kieliszku nie będzie smakować tak dobrze, jak mogłoby we właściwie dobranym kieliszku. Kieliszki do wina mogą mieć różne formy, jednak zawsze mają wysoką nóżkę i odpowiedni dla każdego z kolorów wina kształt czaszy. Pojemności kieliszków do wina są bardzo zróżnicowane — najczęściej jest to 120 ml, ale są również dużo większe kieliszki do tych trunków. Klasyczny kieliszek o pojemności od 120 ml do 150 ml jest najwygodniejszym i najbardziej eleganckim naczyniem.

    Jaki kieliszek do wina białego i czerwonego?

    Kieliszek do białego wina mają wysoką nóżkę i smukłą czaszę w kształcie zamkniętego tulipana. Białe wino podaje się w kieliszkach o mniejszej pojemności niż te, które przeznaczone są do serwowania wina czerwonego. Białe wino podaje się schłodzone, nie potrzebuje ono dużej ilości powietrza do uwolnienia aromatu.

    Kieliszek do wina czerwonego — są duże, szerokie, a ich czasza jest pękata. Krawędzie kieliszka rozchylają się delikatnie, aby wino miało stały dostęp świeżego powietrza. Czerwone wino najlepiej prezentuje się w przezroczystych kieliszkach z cienkiego szkła. Aromat wina wydobywa się, gdy ogrzewamy czaszę kieliszka wnętrzem dłoni. Kiedy jest ono już wystarczająco podgrzane, należy podnosić kieliszek, trzymając za nóżkę. Dlatego powinna być ona odpowiednio długa.

    Kieliszek do szampana — musujący trunek podajemy w wąskich i wysokich kieliszkach. Smukła, długa czasza pozwala bąbelkom naturalnie wędrować z dna ku górze. Aby wino musowało przez długi czas, wybierz kieliszek, którego otwór jest stosunkowo mały.

    Piękne kieliszki do wina i innych trunków doskonale uzupełniają zastawę stołową. Podawanie alkoholi i koktajli w pięknych kieliszkach stwarza atmosferę eleganckiego przyjęcia, nawet gdy jest to tylko piątkowe spotkanie z przyjaciółkami.