Blachy i formy metalowe

Blacha do pieczenia ciast, chleba lub pizzy

Uwielbiasz zapach wydobywający się z piekarnika podczas pieczenia? Niezależnie od tego, czy jest to własnoręcznie wyrobiony chleb, bułeczki, czy ciasto na pizzę - radość z udanego wypieku jest zawsze taka sama. Co jest potrzebne do stworzenia wypieków, oprócz dobrych składników? Blacha do pieczenia! To dzięki niej uzyskasz chrupiącą pizzę na obiad, bułeczki do niedzielnego śniadania lub przepyszne ciasto do sobotniej kawy z przyjaciółmi i rodziną. To akcesorium, którego nie może zabraknąć w żadnej kuchni!

Blacha do pieczenia - czy znasz wszystkie rodzaje?

Oczywiście istnieje wiele rodzajów blach do pieczenia. Niektóre z nich są specjalnie zaprojektowane do niektórych potraw, a inne mają uniwersalne zastosowanie i można ich używać do przygotowywania nie tylko ciast, ciastek, pieczywa, ciastek, pizzy, ale też ziemniaków, warzyw, mięsa lub ryb. Jaki rodzaj blachy do pieczenia? Sprawdź popularne modele i rozmiary:

  • Przeważnie blaszka do pieczenia jest płaska, o wysokości obręczy cm poniżej 1. Jest ona odpowiednia dla potraw, które nie wydzielają dużej ilości płynu.
  • Blachy do pieczenia o wysokości krawędzi od 2 do 5 cm są również nazywane patelniami do pieczenia lub tłuszczu i zapobiegają przepływaniu przez krawędź płynów, takich jak sos. Oprócz soczystych pieczeni na takich tacach można również przygotować pyszne zapiekanki lub wyższe ciasta z blachy. Blaszka do pieczenia w takim wypadku jest okrągła lub kwadratowa.
  • Nieco głębsze, emaliowane uniwersalne tace z krawędzią o wysokości od 3 do 5 cm nadają się do ciast biszkoptowych, ale istnieją również specjalne modele dla różnych innych specjalności cukierniczych, a nawet porcji.

Blachy do pieczenia ciasta – jak o nie dbać?

Wiemy już jakie blachy do ciasta mamy do wyboru. Teraz pora dowiedzieć się, jak ich używać, żeby służyły przez wiele lat. Sposób pielęgnacji zależy naturalnie od tego, z jakiego materiału wykonana jest blacha na ciasto. Jeśli jest to najprostsza, metalowa forma do ciast wówczas wymaga smarowania tłuszczem lub zastosowania warstwy papieru do pieczenia. Taką formę najlepiej jest myć ręcznie, po zmywarce bardzo często zdarza im się rdzewieć.

Formy do pieczenia ciast, które mają powłoki nieprzywierające – teflonowe bądź ceramiczne wymagają większej dbałości. Ich zaletą jest fakt, że ciasto czy zapiekanka do nich nie przywrą i nie przypalą się na ściankach. Takiej blachy do pieczenia ciasta nie trzeba smarować ani wykładać papierem. Jednak trzeba bardzo uważać, aby nie uszkodzić powłoki. Do takiej formy do pieczenia ciast używamy wyłącznie drewnianych, plastikowych lub silikonowych utensyliów. W takiej blaszce absolutnie nie wolno kroić ciasta nożem. Jeśli powłoka blachy do ciasta zostanie uszkodzona i straci wszystkie swoje właściwości.

Wybierając blaszkę do ciasta, zwróć uwagę na to, czy można ją myć w zmywarce. Nie wszystkie się do tego nadają. Podczas mycia ręcznego również uważaj, aby nie porysować powłoki nieprzywierającej. Formę do pieczenia, na której ściankach powstały przypalenia najlepiej namoczyć przed myciem. Absolutnie nie wolno zeskrobywać przypaleń druciakiem czy nożem. Do mycia używaj miękkiej gąbki z płynem do mycia naczyń. Mocniejsze środki jak pasty czy mleczka nie są odpowiednie do tego celu.

Metalowe blaszki koniecznie wycieraj do sucha – nie pozostawiaj w nich resztek wody. Może się bowiem okazać, że po jakimś czasie w tym miejscu pojawi się rdza. Jeśli będziesz prawidłowo dbać o swoje blaszki i formy do pieczenia, pozostaną jak nowe przez wiele lat. W naszym sklepie znajdziesz blaszki najlepszej jakości, z którymi przygotujesz wiele wspaniałych obiadów i przepysznych ciast.

Jak wybrać blachę do pieczenia ciasta?

Blachy do pieczenia ze stali nierdzewnej mają nieprzywierającą lub przesuwną powłokę, co ułatwia oderwanie żywności od powierzchni, dzięki czemu można łatwiej czyścić blachy. Modele wysokiej jakości są wyposażone w wyjątkowo niewrażliwą powłokę emaliowaną, dzięki której można lepiej oddzielić wypieki. Ponieważ materiał jest również odporny na urazy mechaniczne, możesz po prostu pokroić naczynia na tacy. Blacha do pieczenia jest najczęściej wykonana ze stali, blachy stalowej, stopów aluminium, żeliwa, ceramiki, szkła hartowanego. Blacha stalowa modele są tanie w zakupie, aluminium to najlżejszy materiał, można obsługiwać swoje kreacje bezpośrednio z pieca w atrakcyjne kształty szklanych - nie zapomnij umieścić na podstawce na stole wcześniej. Żeliwne i ceramiczne są stosowane w rusztach grillowych i wytrzymują wysokie temperatury do 450° C. A Ty wiesz już jaką blachę kupisz na Emako.pl?

    Analizujemy zanonimizowane informacje naszych użytkowników, aby lepiej dopasować naszą ofertę oraz zawartość strony do Twoich potrzeb. Strona ta korzysta również z plików cookie, aby np. analizować ruch na stronie. Możesz określić warunki przechowania lub dostęp plików cookie w Twojej przeglądarce. Aby zapoznać się z polityką dotyczącą cookies zobacz tutaj >>.
    Zamknij
    pixelpixelpixel