Blachy i formy metalowe

Blacha do pieczenia ciast, chleba lub pizzy

Uwielbiasz zapach wydobywający się z piekarnika podczas pieczenia? Niezależnie od tego, czy jest to własnoręcznie wyrobiony chleb, bułeczki, czy ciasto na pizzę - radość z udanego wypieku jest zawsze taka sama. Co jest potrzebne do stworzenia wypieków, oprócz dobrych składników? Blacha do pieczenia! To dzięki niej uzyskasz chrupiącą pizzę na obiad, bułeczki do niedzielnego śniadania lub przepyszne ciasto do sobotniej kawy z przyjaciółmi i rodziną. To akcesorium, którego nie może zabraknąć w żadnej kuchni!

Blacha do pieczenia - czy znasz wszystkie rodzaje?

Oczywiście istnieje wiele rodzajów blach do pieczenia. Niektóre z nich są specjalnie zaprojektowane do niektórych potraw, a inne mają uniwersalne zastosowanie i można ich używać do przygotowywania nie tylko ciast, ciastek, pieczywa, ciastek, pizzy, ale też ziemniaków, warzyw, mięsa lub ryb. Jaki rodzaj blachy do pieczenia? Sprawdź popularne modele i rozmiary:

  • Przeważnie blaszka do pieczenia jest płaska, o wysokości obręczy cm poniżej 1. Jest ona odpowiednia dla potraw, które nie wydzielają dużej ilości płynu.
  • Blachy do pieczenia o wysokości krawędzi od 2 do 5 cm są również nazywane patelniami do pieczenia lub tłuszczu i zapobiegają przepływaniu przez krawędź płynów, takich jak sos. Oprócz soczystych pieczeni na takich tacach można również przygotować pyszne zapiekanki lub wyższe ciasta z blachy. Blaszka do pieczenia w takim wypadku jest okrągła lub kwadratowa.
  • Nieco głębsze, emaliowane uniwersalne tace z krawędzią o wysokości od 3 do 5 cm nadają się do ciast biszkoptowych, ale istnieją również specjalne modele dla różnych innych specjalności cukierniczych, a nawet porcji. 

Blacha do ciasta - jak wybrać właściwą?

Blachy do pieczenia ze stali nierdzewnej mają nieprzywierającą lub przesuwną powłokę, co ułatwia oderwanie żywności od powierzchni, dzięki czemu można łatwiej czyścić blachy. Modele wysokiej jakości są wyposażone w wyjątkowo niewrażliwą powłokę emaliowaną, dzięki której można lepiej oddzielić wypieki. Ponieważ materiał jest również odporny na urazy mechaniczne, możesz po prostu pokroić naczynia na tacy. Blacha do pieczenia jest najczęściej wykonana ze stali, blachy stalowej, stopów aluminium, żeliwa, ceramiki, szkła hartowanego. Blacha stalowa modele są tanie w zakupie, aluminium to najlżejszy materiał, można obsługiwać swoje kreacje bezpośrednio z pieca w atrakcyjne kształty szklanych - nie zapomnij umieścić na podstawce na stole wcześniej. Żeliwne i ceramiczne są stosowane w rusztach grillowych i wytrzymują wysokie temperatury do 450° C. A Ty wiesz już jaką blachę kupisz na Emako.pl?

    Analizujemy zanonimizowane informacje naszych użytkowników, aby lepiej dopasować naszą ofertę oraz zawartość strony do Twoich potrzeb. Strona ta korzysta również z plików cookie, aby np. analizować ruch na stronie. Możesz określić warunki przechowania lub dostęp plików cookie w Twojej przeglądarce. Aby zapoznać się z polityką dotyczącą cookies zobacz tutaj >>.
    Zamknij
    pixel