Naczynia żaroodporne

Naczynia żaroodporne - szybki sposób na pyszny posiłek

Uwielbiasz upraszczać sobie życie, zwłaszcza w sferze kulinarnej? Twoi znajomi są już w drodze i planują złożyć Ci wizytę? Naczynia żaroodporne mogą być sposobem na szybkie, smaczne i pożywne dania, które nie wymagają dużej ilości czasu. W naczyniach żaroodpornych, w mgnieniu oka można przygotować słodkie lub pikantne smakołyki. Po prostu włóż składniki do formy, polej je pożądaną mieszanką i upiecz dużą ilością startego sera. Ponieważ formy wykonane są z żaroodpornego materiału, można je bezpiecznie umieścić w piekarniku. Jeśli coś zostało, włóż resztę do naczynia do pieczenia w lodówce i ponownie je podgrzej następnego dnia.

Naczynia żaroodporne - który materiał wybrać?

Naczynia żaroodporne wykonywane są z wielu materiałów, m.in. aluminium, stali nierdzewnej, ceramiki, porcelany, szkła lub żeliwa. Najpopularniejsze na co dzień są szklane naczynia żaroodporne. Są bardzo odporne na ciepło, bezpieczne dla mikrofalówek i mrozoodporne. Można je łatwo wyczyścić w zmywarce do naczyń. Dzięki przezroczystości szkła masz dokładny widok na pieczone przysmaki. Wizualnie są szczególnie odpowiednie do nowoczesnych obiektów, ale także dobrze sprawdzają się w stylu wiejskiego domu.

Stylowe i praktyczne formy do pieczenia z ceramiki, to sposób nie tylko na przygotowywanie dań, ale także ich podgrzewanie czy podanie na stół. Naczynia żaroodporne ceramiczne niezwykle długo utrzymuje temperaturę dań. Jest przystosowana zarówno do używania w piekarniku, jak i kuchni mikrofalowej. Komfort używania zwiększa możliwość czyszczenia w zmywarce. Oryginalna kolorystyka form sprawia, że naczynia są nie tylko funkcjonalne, lecz także odznaczają się wysokim poziomem estetyki.

Naczynia żaroodporne - najpopularniejsze rozmiary

Naczynia żaroodporne sprawiają, że przygotowywanie kulinarnych przysmaków, takich jak zapiekanki, lasagne lub suflety, jest dziecinnie proste. Różnice między naczyniami są nie tylko w materiale, ale i w rozmiarze. Oto najpopularniejsze rozmiary i pojemności naczyń żaroodpornych, jakie możesz znaleźć w sklepie Emako.pl:

  • Małe kształty o średnicy około 10 cm nadają się do pojedynczych porcji słodkiego lub pikantnego dania, lub 10 cm do kwadratowych kształtów. Te niewielkie ceramiczne naczynia mogą służyć do pieczenia i podawania sufletów czy też zapiekania jajek na śniadanie.
  • Dla mniejszych gospodarstw domowych z jedną lub dwiema osobami odpowiednie są naczynia żaroodporne o pojemności od 1,2 do 2,2 l, które można również wykorzystać do marynowania i marynowania mięsa.
  • Rodziny z trzema lub czterema osobami wybierają naczynia do pieczenia o pojemności co najmniej 3 l.
  • Dla dużych rodzin doskonale nadaje się naczynie żaroodporne do zapiekanek o pojemności 5 l.

Pośród prezentowanych form znajdują się zarówno tradycyjnej wielkości naczynia, idealne do przygotowywania zapiekanek, mięsa czy innych obiadowych dań, jak również formy typu kokilka.

Naczynie do zapiekania – wybierz najlepsze

Naczynia do piekarnika są niezbędne nie tylko za zapiekania mięs. Przygotujesz w nich różnego rodzaju zapiekanki, dania jarskie i pieczone desery. Dostępne są w różnych rozmiarach i kształtach, warto mieć ich w domu kilka – na porcje różnej wielkości. Formy do pieczenia szklane są bardzo wygodne w użytkowaniu. Przez przeźroczyste ścianki możesz łatwo sprawdzić, czy Twoje danie jest już gotowe i czy nie przypala się od spodu. Naczynia do zapiekania wykonuje się nie tylko z żaroodpornego szkła, ale również różnego rodzaju metali i ceramiki.

Ceramiczne naczynia do zapiekania – dlaczego warto je mieć?

Ceramiczne formy do zapiekania cieszą się dużą popularnością wśród miłośników gotowania. Ceramika długo utrzymuje temperaturę i świetnie nadaje się do zapiekania różnego rodzaju potraw i ciast. Naczynia ceramiczne do pieczenia są również bardzo estetyczne. Można w nich podawać danie bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika. Nie musisz przekładać go do innego naczynia – ponieważ naczynia ceramiczne do zapiekania są po prostu ładne.

Naczynie żaroodporne z pokrywką

Duże naczynia do zapiekania najczęściej kupujemy z pokrywką. Dzięki niej danie po wyjęciu z piekarnika nie wystygnie tak szybko. Pokrywka chroni też przed przypaleniem górnej warstwy zapiekanki – szczególnie gdy stosujemy tryb pieczenia z termoobiegiem lub górną grzałką. Jeśli chcesz przyrumienić swój wypiek, wystarczy ściągnąć pokrywkę na chwilę przed końcem pieczenia.

Jak wybrać naczynie żaroodporne?

Jak już wspomnieliśmy wyżej – dobrze jest mieć w swojej kuchni więcej niż jedno naczynie żaroodporne. Małe foremki żaroodporne idealnie sprawdzą się do deserów lub zapiekania zupy cebulowe. Duże naczynia ceramiczne do zapiekania świetnie sprawdzają się do wszelkiego rodzaju mięs i pieczeni. Do zapiekanki dobrze jest mieć szklane naczynie do pieczenia. Wybierz naczynie żaroodporne wysokiej jakości – takie, które można bezpiecznie myć w zmywarce.

    Analizujemy zanonimizowane informacje naszych użytkowników, aby lepiej dopasować naszą ofertę oraz zawartość strony do Twoich potrzeb. Strona ta korzysta również z plików cookie, aby np. analizować ruch na stronie. Możesz określić warunki przechowania lub dostęp plików cookie w Twojej przeglądarce. Aby zapoznać się z polityką dotyczącą cookies zobacz tutaj >>.
    Zamknij
    pixelpixelpixel