Stolnice i maty silikonowe

Wyposaż swoją kuchnię tanio i praktycznie

Stolnice kuchenne to niezbędny element wyposażenia kuchni, która jest przecież wizytówką każdej pani domu. Wykonane z naturalnego drewna są nie tylko poręczne, ale również stanowią oryginalną atrakcję. Bez dobrej stolnicy nie ma mowy o porządnym wałkowaniu czy wyrabianiu ciasta. Aby zapewnić sobie pełen komfort podczas wykonywania codziennych czynności, należy postawić na stolnice do ciasta o twardej i równej powierzchni. Drewno jest uniwersalnym surowcem, który pasuje do niemal każdej stylizacji wnętrza.

Postaw na jakość i oryginalność

Solidność i trwałość to charakterystyczne cechy niemieckich produktów, które zapewniają nie tylko drewniane stolnice, ale również te, które zostały wykonane z bambusa. Bogactwo asortymentu sprawia, że znajdzie się również coś dla zwolenników nowoczesnych rozwiązań, czyli silikonowe stolnice. Świetnie sprawdzają się one do przygotowywania najróżniejszych wypieków bez zbędnego brudzenia blatów czy też czasochłonnego przygotowania formy do pieczenia.

Nie marnuj swojego cennego czasu i postaw na wygodę

Koniec z problematycznym zmywaniem czy też brakiem miejsca w kuchni na przechowywanie niezbędnych akcesoriów. Stawiając na stolnice do ciasta z silikonu, można liczyć na praktyczne przechowywanie z możliwością zwinięcia stolnicy, która jest lekka i poręczna. Wybierając markowe produkty, mamy gwarancję najwyższej jakości i bezpieczeństwa. Różnorodność asortymentu sprawia, że każdy dobierze dla siebie odpowiednie stolnice kuchenne, które posłużą z powodzeniem przez długie lata.

Stolnica do ciasta jak o nią dbać?

Stolnice silikonowe są praktycznie bezobsługowe – wystarczy je umyć w ciepłej wodzie z płynem i odłożyć do szuflady. Większość stolnic silikonowych można myć w zmywarce, co jeszcze bardziej upraszcza prace kuchenne. Natomiast o stolnicę drewnianą trzeba zadbać odpowiednio – wówczas posłuży Ci przez długie lata. Jak dbać o stolnicę do wyrabiania ciasta? Nie jest to trudne zadanie – wystarczy znać podstawowe zasady impregnacji drewna.

Nową stolnicę należy zaimpregnować – możesz użyć do tego celu oleju mineralnego do drewna, które będzie mieć kontakt z żywnością. Druga opcja to zwykły olej spożywczy np. lniany – zaimpregnowana nim stolnica będzie również prawidłowo zabezpieczona przed wilgocią i bakteriami. Impregnacje trzeba powtarzać co jakiś czas, wówczas nasza stolnica będzie służyć przez długie lata. Jeśli zdecydujesz się na stolnicę bambusową, przed pierwszych użyciem również zaimpregnuj ją jadalnym olejem.

Jak usuwać zabrudzenia z drewnianych stolnic? Trudne odbarwienia najlepiej jest usuwać za pomocą octu lub soli i cytryny. Po intensywnym szorowaniu powierzchnię stolnicy trzeba ponownie zaimpregnować.

Jak wybrać odpowiednią stolnicę?

Wybór odpowiedniej stolnicy zależy od kilku czynników. Po pierwsze od tego ile masz miejsca w kuchni na jej przechowywanie. Dla tych, którzy posiadają duże kuchnie, polecamy zakup dużej, tradycyjnej stolnicy z drewna. W małej kuchni sprawdzi się lepiej stolnica do ciasta silikonowa. Jej zaletą jest to, że nie potrzebujesz dużo miejsca do przechowywania. Wystarczy ją zwinąć i odłożyć do szuflady. Silikonowa stolnica do wyrabiania ciasta może mieć wyrysowane wygodne podziałki – dzięki temu dopasujesz wielkość ciasta idealnie do formy, w której będziesz piec. Ponadto silikon jest odporny na działanie wysokich temperatur, więc na takiej stolnicy możesz najpierw przygotować, a następnie upiec ciasteczka.

Drewniana deska do ugniatania ciasta może mieć różne wymiary – znajdziesz również małe modele. Takiej stolnicy możesz używać również w charakterze deski do krojenia. Jej zaletą jest naturalny materiał – stolnica z drewna to zdecydowanie ekologiczny wybór. Na pytanie – stolnica silikonowa czy drewniana musisz odpowiedzieć sam. Oba rozwiązania mają swoje zalety i każde z nich ma wiele praktycznych zastosowań w kuchni. Dlatego też wybór odpowiedniej stolnicy zależy od Twoich potrzeb i upodobań.

Stolnice robi się z różnych rodzajów drewna i to również musisz brać pod uwagę przy jej wyborze. Otóż tradycyjnie stolnice wykonywało się z kawałka drewna lipowego lub dębowego, ale ze względu na obecne w tym materiale garbniki zrezygnowano z nich na rzecz drewna topolowego, klonowego, orzechowego czy jesionowego. Obecnie można kupić również deski do ciasta wykonane z bambusa. Jest do drewno całkowicie odporne na wilgoć, bambus posiada również właściwości antybakteryjne. Dlatego stolnica bambusowa to wybór, który warto rozważyć. Jest bardzo wytrzymała i praktyczna.

    Analizujemy zanonimizowane informacje naszych użytkowników, aby lepiej dopasować naszą ofertę oraz zawartość strony do Twoich potrzeb. Strona ta korzysta również z plików cookie, aby np. analizować ruch na stronie. Możesz określić warunki przechowania lub dostęp plików cookie w Twojej przeglądarce. Aby zapoznać się z polityką dotyczącą cookies zobacz tutaj >>.
    Zamknij
    pixelpixelpixel