Wałki do ciasta

Wałek do ciasta - podstawowe narzędzie w kuchni

Lubisz smak domowej pizzy, albo własnoręcznie zrobionego makaronu lub bułeczek? W takim razie niezbędnym narzędziem będzie wałek do ciasta. Jest on ważnym narzędziem w domu, ponieważ dzięki swojej budowie w połączeniu z siłą mięśni spłaszcza nawet najgrubszy kawałek ciasta. W połączeniu z nieprzywierającą podstawą blatu lub deski praca przebiega bez większego problemu.

Wałek do ciasta najbardziej znany jest w klasycznej, drewnianej wersji. Jego nowoczesna forma wykonana jest ze specjalnego rodzaju silikonu, który sprawia, że ciasto można rozwałkować bez większego wysiłku i czasu.

Wałek silikonowy - nowoczesny i praktyczny

Kuchenny wałek do ciasta może być wykonany z silikonu bądź ze stali nierdzewnej. Absolutną nowością jest wałek do ciasta z foremkami oraz dekoracyjny wałek do masy cukrowej i lukru. Każdy, kto planuje nabycie wałka do ciasta, może z jednej strony liczyć na różnorodność oferty, z drugiej natomiast mieć pewność, że odpowiednio dobrany produkt w znacznym stopniu ułatwi przygotowanie masy na wypieki – bez względu na to, czy będą to ciasteczka, czy inne wyroby cukiernicze. Wałek silikonowy - podobnie jak powlekane rolki drewniane lub metalowe - charakteryzują się również dobrymi właściwościami nieprzywierającymi i łatwym czyszczeniem. Wałki do ciasta wykonane w całości z tworzywa sztucznego są często lekkie i dlatego wymagają większej siły przy rozwałkowaniu ciężkiego ciasta. Dlatego rolki z powłoką z tworzywa sztucznego wykonane z cięższego materiału podstawowego, takiego jak metal, są szczególnie wygodne. Dobrą alternatywą są również puste plastikowe wałki, w których można napełnić zimną wodą większą masę z efektem chłodzenia.

Wałek kuchenny - czy znasz wszystkie jego rodzaje?

Produkowane współcześnie wałki do ciasta to wyroby najlepszej jakości. Świadczy o tym ich różnorodność oraz dobór materiałów, z jakich zostały wykonane. Za pomocą wałka do ciasta możesz łatwo dostać dowolne ciasto na ciastka, ciasta, pizzę lub makaron. Wbrew temu, co sugeruje nazwa, modele są dostępne nie tylko w drewnie, ale także w innych materiałach. Wśród najpopularniejszych wyróżniamy:

  • Klasyczny, drewniany wałek do ciasta - składa się z szerokiej rolki z uchwytami, które ułatwiają rozgniatania, szczególnie przy dużych ilościach ciasta. 
  • Wałek kuchenny z wzorami - jeśli chcesz urozmaicić ciasto wzorami, wybierz wytłoczony wałek do ciasta ze wzorami.
  • Jednoręczny wałek kuchenny - są stosunkowo wąskie. Z ich pomocą można przetwarzać wąskie paski ciasta, na przykład na makaron lub wyroby cukiernicze.
  • Francuskie wałki do ciasta - są długie i nie mają uchwytów. Mierzą od 15 do 40 cm. Pierścienie, które można przymocować parami na końcach, pomagają zrobić równomiernie gęste ciasto.
    Analizujemy zanonimizowane informacje naszych użytkowników, aby lepiej dopasować naszą ofertę oraz zawartość strony do Twoich potrzeb. Strona ta korzysta również z plików cookie, aby np. analizować ruch na stronie. Możesz określić warunki przechowania lub dostęp plików cookie w Twojej przeglądarce. Aby zapoznać się z polityką dotyczącą cookies zobacz tutaj >>.
    Zamknij
    pixelpixelpixel