Wałki do ciasta

Wałek do ciasta - podstawowe narzędzie w kuchni
Lubisz smak domowej pizzy, albo własnoręcznie zrobionego makaronu lub bułeczek? W takim razie niezbędnym narzędziem będzie wałek do ciasta. Jest on ważnym narzędziem w domu, ponieważ dzięki swojej budowie w połączeniu z siłą mięśni spłaszcza nawet najgrubszy kawałek ciasta. W połączeniu z nieprzywierającą podstawą blatu lub deski praca przebiega bez większego problemu.
Wałek do ciasta najbardziej znany jest w klasycznej, drewnianej wersji. Jego nowoczesna forma wykonana jest ze specjalnego rodzaju silikonu, który sprawia, że ciasto można rozwałkować bez większego wysiłku i czasu.
Wałek silikonowy - nowoczesny i praktyczny
Kuchenny wałek do ciasta może być wykonany z silikonu bądź ze stali nierdzewnej. Absolutną nowością jest wałek do ciasta z foremkami oraz dekoracyjny wałek do masy cukrowej i lukru. Każdy, kto planuje nabycie wałka do ciasta, może z jednej strony liczyć na różnorodność oferty, z drugiej natomiast mieć pewność, że odpowiednio dobrany produkt w znacznym stopniu ułatwi przygotowanie masy na wypieki – bez względu na to, czy będą to ciasteczka, czy inne wyroby cukiernicze. Wałek silikonowy - podobnie jak powlekane rolki drewniane lub metalowe - charakteryzują się również dobrymi właściwościami nieprzywierającymi i łatwym czyszczeniem. Wałki do ciasta wykonane w całości z tworzywa sztucznego są często lekkie i dlatego wymagają większej siły przy rozwałkowaniu ciężkiego ciasta. Dlatego rolki z powłoką z tworzywa sztucznego wykonane z cięższego materiału podstawowego, takiego jak metal, są szczególnie wygodne. Dobrą alternatywą są również puste plastikowe wałki, w których można napełnić zimną wodą większą masę z efektem chłodzenia.
Wałek kuchenny - czy znasz wszystkie jego rodzaje?
Produkowane współcześnie wałki do ciasta to wyroby najlepszej jakości. Świadczy o tym ich różnorodność oraz dobór materiałów, z jakich zostały wykonane. Za pomocą wałka do ciasta możesz łatwo dostać dowolne ciasto na ciastka, ciasta, pizzę lub makaron. Wbrew temu, co sugeruje nazwa, modele są dostępne nie tylko w drewnie, ale także w innych materiałach. Wśród najpopularniejszych wyróżniamy:
- Klasyczny, drewniany wałek do ciasta - składa się z szerokiej rolki z uchwytami, które ułatwiają rozgniatania, szczególnie przy dużych ilościach ciasta.
- Wałek kuchenny z wzorami - jeśli chcesz urozmaicić ciasto wzorami, wybierz wytłoczony wałek do ciasta ze wzorami.
- Jednoręczny wałek kuchenny - są stosunkowo wąskie. Z ich pomocą można przetwarzać wąskie paski ciasta, na przykład na makaron lub wyroby cukiernicze.
- Francuskie wałki do ciasta - są długie i nie mają uchwytów. Mierzą od 15 do 40 cm. Pierścienie, które można przymocować parami na końcach, pomagają zrobić równomiernie gęste ciasto.