Deski do krojenia

Deski do krojenia

Deski do krojenia to absolutny must have w każdej kuchni! Trudno wyobrazić sobie wygodne krojenie bez dobrej jakości deski kuchennej. Ta powinna być solidna, mieć odpowiednie wymiary i stabilnie trzymać się stołu, aby nie przemieszczała się po nim. Z jej pomocą możesz kroić, siekać i szatkować najróżniejsze składniki spożywcze. Kluczowe jest jednak, aby wybrać model, który będzie dostosowany do Twoich preferencji pod względem estetycznym – dopasowany do blatów, szafek, zestawu noży czy innych kuchennych akcesoriów, jakie posiadasz.

Oferta desek do krojenia jest niezwykle obszerna. Producenci sprzętów i gadżetów kuchennych dokładają wszelkich starań, aby sprostać wymaganiom Klientów i oferują mnóstwo ciekawych propozycji – dostępne są deski kuchenne plastikowe, bambusowe, szklane i drewniane. Przybierają różne kształty i rozmiary. Jaką zatem wybrać? Co wziąć pod uwagę? Sprawdź wskazówki i wybierz najlepszy model!

Jaką deskę̨ do krojenia wybrać́?

Podstawową kwestią przy wyborze deski do krojenia jest materiał, z jakiego została ona wykonana. W dalszej części tekstu znajdziesz zalety poszczególnych rozwiązań, a teraz zastanówmy się, co jeszcze jest istotne.

  • Ranty – jest to zabezpieczenie, które znacząco ułatwia i przyspiesza prace kuchenne w trakcie gotowania. Deska do krojenia z rantem chroni blat przed zabrudzeniem – np. wyciekaniem soku z owoców czy warzyw poza deskę. Duży rozmiar deski tego typu sprawdzi się również jako stolnica.
  • Ergonomia – deski do krojenia na blat muszą zapewniać wygodę podczas użytkowania. Dobrym rozwiązaniem jest model wyposażony w rączkę, która ułatwia przenoszenie akcesorium, ale też przekładanie posiekanych składników. Alternatywnym rozwiązaniem dla rączek są też otwory w desce – ułatwiają złapanie jej czy przechowywanie – np. wieszając w odpowiednim miejscu.
  • Dobór do krojonych produktów – ze względów higienicznych warto dysponować w kuchni różnymi deskami do krojenia. Inne niech będą do krojenia owoców i warzyw, inne do pieczywa, a jeszcze inne do mięsa.
  • Przeznaczenie – warto pamiętać, że nierzadko deska do krojenia okazuje się nie tylko przydatna podczas prac w kuchni, ale i kiedy masz gości i serwujesz smakołyki. Wówczas doskonałym rozwiązaniem będzie deska drewniana lub bambusowa – możesz na niej ułożyć np. sery, wędliny czy inne przekąski.
  • Podstawka – obecnie hitem wśród dostępnych desek do krojenia są te, które są na kilkucentymetrowym podwyższeniu, dzięki czemu pod spodem można ukryć pojemniki (zwykle dołączone do zestawu) i swobodnie przesypać do nich pokrojone czy posiekane składniki.

Różnice pomiędzy deskami z drewna, plastiku, szkła czy bambusa

Deski szklane – są one wykonane ze szkła hartowanego i najczęściej wyposażone w antypoślizgowe podkładki z gumy, które stabilizują deskę. Atutem tego rozwiązania jest fakt, że szkło nie wchłania zapachów ani wody, nie odbarwia się i szybko schnie. Co więcej, można je również używać jako podkładki do gorących garnków. Ich zaletą jest fakt, że nie rysują się, aczkolwiek minusem to, że tępią noże. Ponadto, kiedy deska spadnie na podłogę, rozbije się na drobne kawałki.

Deski bambusowe – wykonane są w 100 % z naturalnego materiału. Trawa bambusowa, bo o niej mowa, charakteryzuje się tym, że niezwykle szybko rośnie i jest materiałem odnawialnym. Atutami tych desek do krojenia są lekkość, szybkie schnięcie i dobra cena. Warto jednak wybrać model wyposażony w antypoślizgowe zaciski.

Deski drewniane – najpopularniejsza opcja, która prezentuje się niezwykle efektownie. Jest ciężka, nasiąkliwa, chłonie zapachy i odbarwia się, a mimo to jest uwielbiana przez klientów. Wygląda bowiem bardzo elegancko, nie tępi noży i spełnia się także w funkcji eleganckiej podstawy pod przekąski, kiedy chcesz serwować posiłki w wyjątkowy sposób.

Deski plastikowe – modele wykonane z tworzyw sztucznych są tanie i lekkie. Można je myć w zmywarce, nie wchłaniają wody ani nie chłoną zapachów. Niestety ich poważnym mankamentem jest estetyka – nie wyglądają elegancko, a wraz z eksploatacją zaczynają szybko wyglądać na zużyte. Widoczne są zarysowania, wyżłobienia i wcięcia.

Deski do krojenia na blat – duży wybór w Emako

Rozważasz zakup deski do krojenia? Weź pod uwagę nasze wskazówki i sprawdź pełną ofertę sklepu Emako! Wciąż wzbogacamy nasz asortyment i oferujemy innowacyjne, eleganckie i przede wszystkim funkcjonalne produkty w szerokim przedziale cenowym. Deski do krojenia na blat różnią się pod wieloma aspektami, ale jesteśmy przekonani, że wśród naszych propozycji znajdziesz taką, która spełni Twoje wszystkie oczekiwania – zarówno, jeśli ma to być deska do krojenia okrągła, jak i klasyczna prostokątna czy jeszcze w innym, fikuśnym kształcie. Dla osób poszukujących prezentów rekomendujemy zestaw desek do krojenia lub np. deskę do serów czy deskę do serwowania. Sprawdź nasz asortyment i złóż zamówienie! A jeśli masz pytania – nasze Biuro Obsługi Klienta jest do Twoich usług. Udanych zakupów!

Analizujemy zanonimizowane informacje naszych użytkowników, aby lepiej dopasować naszą ofertę oraz zawartość strony do Twoich potrzeb. Strona ta korzysta również z plików cookie, aby np. analizować ruch na stronie. Możesz określić warunki przechowania lub dostęp plików cookie w Twojej przeglądarce. Aby zapoznać się z polityką dotyczącą cookies zobacz tutaj >>.
Zamknij
pixelpixelpixel