Miski i durszlaki

Cedzaki do warzyw

Durszlak ze stali nierdzewnej jest obowiązkowym elementem każdej kuchni. Praktycznym i funkcjonalnym akcesorium kuchennym są także cedzaki do warzyw oraz wirówki do sałat. Wykorzystuje się je w kuchni do wielu czynności – m.in. opłukiwania świeżych owoców i warzyw, przecedzania ryżu, makaronu czy ugotowanych jarzyn. W ofercie Emako proponujemy wiele cedzaków wykonanych z różnych materiałów – z sylikonu, plastiku czy stali nierdzewnej, w różnych kolorach i wielkościach, z jednym uchwytem lub dwoma. Najpopularniejsze akcesoria i przybory są wykonane ze stali nierdzewnej, która doskonale sprawdza się w kuchni. W Twojej kolekcji nie może więc zabraknąć durszlaka kuchennego ze stali nierdzewnej. Różne wielkości i kształty naczyń dostępne w naszym sklepie internetowym pozwolą wybrać cedzak kuchenny dostosowany idealnie do Twoich potrzeb i wymogów. Poznaj więc praktyczne wskazówki!

Cedzaki kuchenne - jaki wybrać?

Klasyczne durszlaki stosowane przez nasze babcie były standardowo wykonane z jednego materiału – metalu. Aktualnie na rynku istnieje wiele produktów, które zasadniczo różnią się kilkoma podstawowymi cechami. Aby wybrać idealny cedzak, należy pamiętać o kilku kwestiach, które omawiamy poniżej!

  • Pamiętaj, aby rodzaj cedzaka kuchennego był idealnie dopasowany do Twoich potrzeb. Wyróżniamy kilka typów durszlaków – od klasycznych stojących, poprzez durszlaki z uchwytami oraz takie mocowane na zlewie. To jaki rodzaj wybierzemy, zależy wyłącznie od naszych upodobań i możliwości kuchennych.
  • Miej na uwadze, by cedzak był wykonany z dobrej jakości materiału. Na rynku istnieją m.in. produkty plastikowe, metalowe i silikonowe. Do najpopularniejszych zaliczamy durszlaki ze stali nierdzewnej. Należy pamiętać, że materiał świadczy o jakości produktu, a w przypadku cedzaka powinien być on wytrzymały, odporny na wysokie temperatury oraz stworzony z materiału bezpiecznego dla naszego zdrowia.
  • Upewnij się, że wybrany przez Ciebie wariant jest poręczny i wygodny. Bardzo ważnym elementem jest sprawdzenie, czy podczas odcedzania nie poparzymy się wrzątkiem lub gorącymi produktami spożywczymi. Powinien także posiadać odpowiednią ilość uchwytów – standardowo durszlaki posiadają dwa uchwyty, ale możemy spotkać się również z wygodnymi cedzakami z jedną długą rączką.
  • Pamiętaj także o średnicy. Od potrzeb użytkownika zależy jak dużego cedzaka potrzebuje. Do mycia warzyw i owoców będziemy potrzebować durszlaka o znacznie większej średnicy niż do odcedzania makaronu czy ryżu. Gdy mamy ograniczone miejsce w naszej kuchni i nie potrzebujemy kilku produktów – poleca się zakup jednego, uniwersalnego durszlaka kuchennego ze stali szlachetnej o średniej wielkości.

Jaki durszlak wybrać?

Tradycyjny durszlak przypomina miskę z licznymi dziurkami w dnie i ściankach. Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów durszlaków. Do tych najpowszechniejszych należą durszlak stojący oraz durszlak z uchwytem. Pierwszy ma kształt misy na specjalnej podstawce lub nóżkach, które umożliwiają ustabilizowanie go na płaskiej powierzchni, np. na dnie zlewozmywak. Tego typu akcesorium idealnie sprawdzi się do mycia owoców i warzyw, ale i odcedzania gorących produktów.

W zlewozmywaku możemy również zamontować durszlak ze stali nierdzewnej, który jest specjalnie do tego przeznaczony. Przyjmują one różną formę: narożnych sitek lub prostokątnych nakładek, które występują w określonych rozmiarach. Ich rozmiar i sposób umiejscowienia w głównej mierze jest uzależniony od możliwości zlewozmywaka, który znajduje się w kuchni.

Najpopularniejsze są bez wątpienia durszlaki z uchwytem, czyli takie z jedną stosunkowo długą rączką, które swoim wyglądem przypominają sito. Cedzaki tego typu świetnie sprawdzą się przy odcedzaniu artykułów spożywczych gotowanych w gorącej wodzie, np. makaronów, ryżu czy jarzyn.

W sklepach dostępne są również durszlaki w formie łyżek cedzakowych. Jest to cedzak w formie chochli z dziurkami, za pomocą którego można wyłowić z garnka pojedyncze i małe ilości pożywienia, np. pierogi, ale też odłowić szumy z rosołu czy ziemniaków.

Miski sałatkowe - jaką wybrać?

Do najpowszechniejszych naczyń w kuchni możemy zaliczyć także różnej wielkości miski, a w szczególności miski sałatkowe. Wśród nich wyróżniamy te przeznaczone do codziennego użytku, jak również i takie, których nie może zabraknąć podczas uroczystego obiadu czy kolacji. Nie można pominąć też misek ze stali nierdzewnej idealnych na spotkania przy grillu czy ognisku, które nie tylko się nie tłuką, ale i są łatwe w czyszczeniu. Miski na sałatki są bardzo praktycznymi naczyniami, które kupisz osobno na sztuki bądź też w kompletach. Dostępne są w rozmaitych wielkościach i wykonane z przeróżnych materiałów, dlatego każdy znajdzie idealną propozycję dla siebie, która będzie pasowała do reszty zastawy stołowej.

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixelpixelpixel