Noże kuchenne i akcesoria do noży

Czym kierować́ się przy wyborze noży?

Masz w planach zakup noży kuchennych, ale nie wiesz, jakie będą najlepsze? Trudno wyobrazić sobie codzienną pracę w kuchni bez dobrej jakości narzędzi. Warto więc poświęcić trochę uwagi na kwestie praktyczne i dobrać wariant, który wzorowo spełni swoje zadanie. Podpowiadamy, czym kierować się przy wyborze noży!

  • Przeznaczenie – to kwestia nadrzędna i absolutnie priorytetowo należy ją potraktować. Producenci dedykują swoje noże kuchenne do produktów, z jakimi najlepiej będą współpracować. I o ile bez większych trudności nożem do krojenia chleba pokroisz też pomidora w plasterki, tak już możesz mieć problem z pokrojeniem mięsa czy filetowaniem ryb. Sprawdź dokładnie, do czego przeznaczony jest nóż i znajdź taki, jakiego faktycznie potrzebujesz.
  • Materiał – noże kuchenne wykonane są z różnych materiałów. Najczęściej to stal lub ceramika. Tych drugich nie trzeba ostrzyć, są bardziej elastyczne i świetne do siekania. Nie sprawdzą się jednak do bardzo twardych produktów (np. kości). Pierwsze to przede wszystkim trwałość i elegancja, ale dość szybko się tępią, więc warto mieć w zanadrzu ostrzałkę do noży.
  • Wielkość rękojmi – kwestia ta ma niebagatelny wpływ na wygodę użytkowania. Zwykle pod uwagę bierze się przede wszystkim długość ostrza, ale to właśnie rodzaj uchwytu ma znaczenie dla komfortu użytkowania noża i posługiwania się nim do krojenia, siekania czy smarowania.
  • Wygląd – to dość prozaiczna i drugoplanowa kwestia, ale nie jeden esteta zwraca na nią uwagę. Jeśli chcesz, aby Twoje kuchenne sprzęty ze sobą współgrały, weź pod uwagę ich wygląd – materiał, kolor czy kształt. Najlepsze noże kuchenne mogą być również designerskie i eleganckie!

Blok na noże - noże kuchenne zawsze w jednym miejscu

Noże kuchenne pełnią przede wszystkim praktyczną funkcję, ale warto mieć na uwadze, że odpowiednio wyeksponowane mogą stanowić atrakcyjny element wystroju wnętrza. Zestaw noży przechowywany w specjalnym, przeznaczonym do tego bloku, będzie się ciekawie prezentował i przy okazji zadba o właściwy porządek na blacie kuchennym. Blok do noży sprzyja odpowiedniemu zagospodarowaniu miejsca na blacie i znacząco usprawni Twoją pracę w kuchni – z łatwością bowiem złapiesz odpowiedni nóż, kiedy będziesz go potrzebować – np. wybrać nóż do pizzy czy nożyce do cięcia ziół. Blok na noże kuchenne może być wykonany z drewna, stali nierdzewnej lub też tworzywa sztucznego. Drewniane modele są klasyczne, z kolei ich plastikowe odpowiedniki zaś bardziej nowoczesne, lekkie i tanie. Ogromny wybór sprawi, że każdy znajdzie wariant idealnie dopasowany do swoich potrzeb oraz wystroju wnętrza kuchni. Co więcej, takie bloki na noże mogą doskonale sprawdzić się w roli prezentu – np. na parapetówkę.

Listwa magnetyczna na noże - praktyczny gadżet do każdej kuchni

Alternatywą dla bloku na noże jest listwa magnetyczna. Ta zwykle jest wykonana z satynowej stali nierdzewnej, tworzywa sztucznego lub też drewna, a mnogość dostępnych modeli sprawia, że gadżet można z powodzeniem wkomponować w każdy wystój kuchni. Listwa magnetyczna na noże to przemyślana, efektowna konstrukcja, która stabilnie trzyma noże za ich ostrza. Najlepiej taki dodatek przymocować nad blatem kuchennym, dzięki czemu noże kuchenne będą pod ręką zawsze wtedy, gdy ich potrzebujesz. Co więcej, do listwy magnetycznej na noże możemy przyczepić również inne gadżety metalowe – np. nożyce do ziół czy mięs, noże do pizzy albo ozdobny haczyk na rękawicę kuchenną.

Profesjonalne noże kuchenne dla kucharzy

Każdy kucharz, zarówno profesjonalista, jak i amator wie, jak ważną rolę w kuchni odgrywają dobre noże kuchenne. Z ich pomocą można bowiem skrupulatnie pokroić składniki do każdego dania – od surowych ryb i mięs, po miękkie truskawki czy chrupki chleb. Pojawia się jednak pytanie o profesjonalne noże kuchenne dla kucharzy – czy są niezbędne? Jakie wybrać?

Najlepsze noże kuchenne dedykowane szefom kuchni wykonane są z wysokowęglowej stali japońskiej. Ich cena jest stosunkowo wysoka, ale z całą pewnością inwestycja jest warta poniesionych kosztów – takie profesjonalne noże kuchenne dla kucharzy będą służyć im latami. Nie wymagają częstego ostrzenia, są poręczne, świetnie wyważone, idealnie ostre i trwałe.

Nóż szefa kuchni, nóż do filetowania ryb, noże ceramiczne czy japońskie – jakie są między nimi różnice?

Tak jak wspomnieliśmy powyżej – noże japońskie to absolutna górna półka wśród tego typu akcesoriów kuchennych. Doskonale spiszą się jako nóż szefa kuchni, ale pokochają je także miłośnicy gotowania czy amatorzy, którzy stronią od kuchennych obowiązków, ale od czasu do czasu są zobowiązani do pichcenia. Noże ze stali japońskiej to najwyższa jakość, którą doceni każdy podczas przyrządzania posiłków.

A co z nożami ceramicznymi albo nożami ze stali europejskiej? Oczywiście w ofercie także znajdziesz wysokiej jakości propozycje, które pozwolą Ci na skuteczną pracę nad wyśmienitymi daniami. Są tańsze, ale jeśli nie chcesz inwestować w profesjonalne noże kuchenne – z powodzeniem możesz je wybrać.

Poza materiałem, który rozważasz przed zakupem, upewnij się jeszcze co do przeznaczenia. Wśród propozycji znajdziesz nóż do filetowania ryb, nóż do pieczywa, nóż do steków, nóż do sera i wiele innych propozycji. Modele te różnią się rodzajem ostrza – długością, szerokością oraz wykończeniem. Zastanów się zatem czego potrzebujesz. Nie zawsze najlepsze noże kuchenne to te najostrzejsze – niekiedy znacznie skuteczniejszym rozwiązaniem jest odpowiedni rodzaj zakończenia ostrza (np. ząbkowany wariant do krojenia pieczywa).

Jak dbać o noże kuchenne? Wskazówki ekspertów Emako

Nasz sklep z nożami obfituje w propozycje, które powinny znaleźć się w kuchni każdego kucharza i szefa kuchni. Pamiętaj jednak, że na żywotność zakupionych produktów przekłada się przede wszystkim to, jak będziesz się o nie troszczyć. Zastanawiasz się, jak dbać o noże kuchenne? Zwykle szefowie kuchni przechowują profesjonalne noże kuchenne w dedykowanych pokrowcach, co niweluje ryzyko zniszczenia. Niemniej bardzo dobrą metodą jest także skorzystanie z listwy magnetycznej na noże czy też bloku na noże. Pamiętaj również, że narzędzia pracy nie powinny długo pozostawać brudne – myj je regularnie i wycieraj do sucha, by nie powstały zacieki. Ponadto korzystaj wyłącznie z dobrej jakości ostrzałki do noży, która faktycznie odpowiednio zadba o ostrość Twoich kuchennych pomocników.

Jak bezpiecznie przechowywać noże?

Przechowywanie ostrych akcesoriów kuchennych, zwłaszcza w mieszkaniach, w których są małe dzieci, to nie lada wyzwanie. Noże nie powinny być przechowywane w szufladach, ponieważ dzieci mają do nich łatwy dostęp. Ponadto poszukiwanie ich wśród sztućców może okazać się niebezpieczne – wówczas łatwo o przypadkowe skaleczenie. Warto mieć także na uwadze fakt, iż noże, które się o siebie ocierają, ulegają szybszemu stępieniu. W takim przypadku z pomocą przychodzą specjalne organizery na noże, wspomniane przez nas listwy magnetyczne, bloki oraz pokrowce. Sprawdź ofertę sklepu Emako i wybierz odpowiednie rozwiązanie! Bezpieczne przechowywanie noży to podstawa, jeśli chodzi o obowiązki kuchenne!

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixelpixelpixel