Polędwiczki wieprzowe w syropie klonowym

Jeśli szukasz pomysłu na obiad, który sprawdzi się zarówno podczas specjalnych okazji, jak i w dni powszednie, wypróbuj nasz przepis na polędwiczki wieprzowe w syropie klonowym. Polędwiczki te są wyjątkowo soczyste, wyróżniają się delikatnością i pysznym smakiem, dzięki czemu danie to jest doskonałym pomysłem na bardziej niż przyzwoity posiłek. Prosta w przygotowaniu marynata klonowa zmieni Twój obiad w prawdziwą ucztę godną króla lub przypominającą wizytę w pięciogwiazdkowej restauracji. Co więcej, polędwiczki klonowe uwielbiane są zarówno przez dorosłych, jak i dzieci! Potrawa ta ma niesamowity profil smakowy, biorąc pod uwagę prostotę składników i świetnie nadaje się na szybki obiad. Danie to zachwyci Cię za każdym razem, gdy zdecydujesz się je przygotować. Robi ono imponujące wrażenie, ale jest naprawdę łatwe w przygotowaniu.

Składniki

  • 2 polędwiczki wieprzowe,
  • 2 łyżeczki pokruszonych suszonych liści szałwii,
  • 1 łyżka masła,
  • 6 łyżek czystego syropu klonowego,
  • 6 łyżek octu jabłkowego,
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon.

Sposób przygotowania

Krok 1

Natrzyj polędwiczki kruszoną suszoną szałwią i posyp solą i pieprzem. Następnie roztop masło na dużej patelni z nieprzywierającą powłoką.

Krok 2

Smaż polędwiczki wieprzowe na średnim ogniu do momentu, aż się zarumienią. Od czasu do czasu obracając je (co około 6 minut).

Krok 3

Zmniejsz ogień, przykryj patelnię i duś danie do momentu, aż termometr do mięsa włożony w wieprzowinę zarejestruje 60 ° C. Od czasu do czasu obracaj polędwiczki.

Krok 4

Przełóż polędwiczki do półmiska i przykryj go, aby potrawa nie straciła swej temperatury.

Krok 5

Do małej miski wlej 5 łyżek syropu klonowego, 4 łyżki octu jabłkowego i musztardę Dijon. Składniki dokładnie wymieszaj i odłóż sos na bok. Dodaj 2 łyżki octu na patelnię i zagotuj, zdrapując wszelkie pozostałości polędwiczek. Zmniejsz ogień i ponownie umieść polędwiczki na patelni, dodając do nich przygotowany sos klonowy. Przez 2 minuty mieszaj polędwiczki z sosem na patelni i wszelkie nagromadzone soki na patelni.

Krok 6

Zdejmij danie z ognia i przełóż polędwiczki na deskę do krojenia. Następnie pokrój wieprzowinę na plastry o grubości 1 cm. Dopraw solą i pieprzem. Ułóż polędwiczki na talerzach, polej sosem i podawaj.

Smacznego!