Szwedzkie klopsiki z sosem żurawinowym

Żurawina to jest nie tylko „bombą” witaminową, ale także prawdziwym skarbem kulinarnym. Możesz z powodzeniem przygotować z niej napoje, sosy, pyszne desery, a także dodawać ją do głównych dań. Żurawina jest uważana za świetny przeciwutleniacz, ma dużo witaminy C i soli potasowych. Przeciwbakteryjne i przeciwzapalne właściwości tej cudownej jagody sprawiają, że jest ona doskonałym lekarstwem na przeziębienia i zapalenie pęcherza moczowego. Ponadto żurawina poprawia elastyczność ścian naczyń krwionośnych, dlatego zaleca się ją w przypadku żylaków. Owoc ten dobrze komponuje się z mięsem i drobiem. Słodko-kwaśny sos z tej jagody może zamienić nawet najbardziej nieskomplikowane danie w świąteczny posiłek. Właśnie takim posiłkiem są szwedzkie klopsiki z sosem żurawinowym, na które przepis znajdziesz poniżej.

Składniki

Sos

  • 450 g świeżej lub mrożonej żurawiny
  • skórka i sok z jednej pomarańczy
  • 50 g cukru
  • 50 g jasnobrązowego cukru
  • 60 ml wody

Dodatkowo do sosu:

  • 25 g masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 350 ml bulionu wołowego
  • 120 ml nisko tłuszczowej śmietany
  • 2 łyżki świeżo posiekanego koperku

Klopsiki

  • 25 g masła
  • 1 mała cebula
  • 600 g mielonej wołowiny
  • 300 g mielonej wieprzowiny
  • 150 g bułki tartej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki świeżej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1/8 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 180 ml mleka
  • 1 jajko (ubite)
  • garść świeżego koperku

Sposób przygotowania

Sos

Krok 1

Do tego przepisu polecamy wykorzystać bambusowy zestaw akcesoriów kuchennych składający się aż z 7 elementów. Posiekaj cebulę. Umieść wszystkie składniki sosu na średniej wielkości patelni. Następnie połóż patelnię na średnim ogniu i gotuj przez 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając. Całość zdejmij z ognia i przykryj.

Krok 2

Roztop masło na średnim ogniu. Dodaj mąkę i mieszaj, aż będzie miała jasny karmelowy kolor. Wlej bulion, ciągle mieszając i doprowadź go do wrzenia. Gotuj sos tak, aby nie powstały grudki. Dodaj śmietanę, zagotuj i utrzymuj na małym ogniu przez kolejne 10-15 minut.

Klopsiki

Krok 1

Roztop masło na patelni. Dodaj cebulę i smaż na średnim ogniu przez około 5 minut, aż stanie się ona przezroczysta i miękka.

Krok 2

Przenieś cebulę do dużej miski i ostudź. Następnie dodaj mięso mielone, sól, pieprz, inne przyprawy i bułkę tartą. Dodaj mleko i jajko. Dokładnie ugnieć rękami.

Krok 3

Rozgrzej piekarnik do 220 ° C. Uformuj klopsiki o średnicy około 5 cm i rozłóż je na nasmarowanej blasze do pieczenia w odległości około 2,5 cm od siebie. Piecz około 30 minut.

Krok 4

Wymieszaj klopsiki z sosem żurawinowym.

Smacznego!